Reizigers die naar het centrum van Amsterdam willen moeten in de toekomst overstappen.
Reizigers die naar het centrum van Amsterdam willen moeten in de toekomst overstappen. Foto: Trudy Kroese

Nieuwe route tram: zorgen over mensen met rollator

Het is nu definitief: lijn 9 rijdt met ingang van 22 juli 2018 niet meer van Diemen naar het Centraal Station. Wat zijn de reacties van de reizigers?

DIEMEN Voor veel mensen die regelmatig gebruikmaken van lijn 9 is de toekomstige routewijziging een besluit dat zij niet kunnen waarderen.

Het is dinsdagochtend. Maria zit op een bankje bij de halte van lijn 9 bij de Schoolstraat. "Ik reis elke dag met de tram naar mijn werk in Amsterdam-West. Ik ga met lijn 9 naar de Wijttenbachstraat en stap daar over op lijn 7. Ik moet uitzoeken hoe ik vanaf volgend jaar naar mijn werk kan reizen. Ik heb een hekel aan de trein en maak dus veel gebruik van de tram, ook als ik naar het centrum van Amsterdam ga. Ik vind het niet prettig dat de route van de tram verandert. Ik vind het ook jammer dat bus 136 enkele jaren geleden is opgeheven. Die reed van Diemen naar het Amstelstation."

Ook Cuella vindt het vervelend dat de route van de tram wijzigt. "Ik werk in het centrum van Amsterdam en reis altijd met lijn 9. Ik zal in de toekomst dus met de trein moeten en dan ben ik duurder uit. Het is vooral voor mensen die slecht ter been zijn lastig dat zij in de toekomst moeten overstappen. Mijn buurvrouw is 78 en maakt gebruik van een rollator. Toen zij hoorde dat de route van de tram verandert en zij vaker moet overstappen moest zij bijna huilen. Ik vind het trouwens ook niets dat het nummer van de tram verandert in nummer 19. Hoe lang rijdt lijn 9 wel niet in Diemen? Lijn 9 hoort bij Diemen."

Netjes zeggen

Ellen deelt haar mening. "Wat ik ervan vind? Hoe zal ik dat netjes zeggen? Ik vind het heel erg voor mensen die gebruik moeten maken van een rollator. Zij moeten overstappen en dat is lastig. Zij moeten dan met de metro en dan zul je zien dat de liften het niet doen."

Lijn 9 rijdt vanaf 22 juli 2018 niet meer naar het Centraal Station.