De genomineerde sporters.
De genomineerde sporters. Foto: Mark Grijsbach

Festival KIS toont aan dat sport en kunst veel raakvlakken hebben

Kunst in Sport is een festival dat kunst en sport verbindt. In Theater de Omval werd zondag de derde editie gehouden.

DIEMEN Bij Kunst in Sport lag de nadruk dit jaar op de denksporten.

Het middagprogramma bestond uit een schaaktoernooi in samenwerking met schaakvereniging Oosten Toren en een bridgedrive in samenwerking met bridgeclubs Diemen-Noord en Sans Atout.

Meindert Talma startte het avondprogramma met een show waarin hij liedjes zong die in het teken staan van sport. Het betrof liedjes over onder anderen de voormalige Duitse voetballer Karl-Heinz Rummenigge, bijnamen van voetballers en Abe van den Ban, een voetballer die vooral bekend werd vanwege zijn imposante snor, en de excentrieke dammer Jannes van der Wal. Voormalig topschaker Hans Böhm liet nummers horen van zijn cd: liedjes die iets vertellen over zijn leven en sport. Hij vertelde tevens leuke verhalen over zijn leven als schaakprof en over de geschiedenis van de schaaksport. Na de pauze was het de beurt aan cabaretier Tobi Kooiman. Hij is ook schaker. Kooiman vertelde onder meer over zijn moeilijke omgang met vrouwen. Zo vertelde hij onder andere dat het voor het lidmaatschap van een schaakvereniging een vereiste zou moeten zijn dat je nog maagd bent. Het programma werd afgesloten met de verkiezing van de Sportman, Sportvrouw, Sportploeg en het Sporttalent van het Jaar 2016-2017.

Winnaars

Onder de aanwezigen in de zaal waren veel genomineerde sporters en hun familieleden en vrienden. Presentator Steven Dijk riep de genomineerden naar voren, wethouder Jeroen Klaasse introduceerde hen en ex-topschaatser Annette Gerritsen maakte de winnaars bekend en overhandigde de prijzen. Gerritsen, die op de Olympische Spelen van 2010 zilver won op de 1000 meter, is inwoonster van Diemen en werd vorig jaar Sportvrouw van het Jaar. Het eerste damesteam van handbalvereniging SV Zeeburg werd Sportploeg van het Jaar. Veel speelsters van het team en coach Doug van Leeuwen waren aanwezig in Theater de Omval. IJszwemmer Fergil Hesterman werd Sportman van het Jaar. Hij prolongeerde zijn titel. Zijn buurvrouw, zitvolleybalster Paula List, werd Sportvrouw van het Jaar en de 14-jarige bridger Tobias Westerveld werd gekozen tot Sporttalent van het Jaar.

Michiel Hatenboer, samen met Steven Dijk, Cor Verschut en Mark Grijsbach organisator van Kunst in Sport, gaf aan dat de vierde editie van Kunst in Sport op een ander moment in het seizoen zal plaatsvinden. De volgende editie vindt waarschijnlijk plaats in januari 2018.

Voor het lidmaatschap van de schaakvereniging moest je nog maagd zijn
Steven Dijk in gesprek met Hans Böhm.