Afbeelding
Foto: HKD

Was Jacobus de paardendief in Diemen?

Had u van deze man een brood willen kopen? Dat kan natuurlijk niet meer, want ons verhaal speelt in september 1907. Maar stel. De 22-jarige bakkersknecht Jacobus Janissen werd door de Diemense politie gesnapt bij het abattoir in Amsterdam toen hij daar een paard aanbood voor 200 gulden. Dit paard bleek echter gestolen uit de weide van de Diemense veehouder C. Oostenrijk. Het hoofdstel van het paard was verdwenen bij bakker H.M. in wie wij bakker Magrijn van de Ouddiemerlaan menen te herkennen. Onze bakkersknecht beweerde dat hij het paard te koop aanbood voor een kennis uit Zaandam.

Zes weken later stond Janisssen voor de rechter. Nog steeds ontkende hij, hoewel hij toch echt met de gestolen merrie was aangehouden. Zijn verhaal was nu wat uitgebreider: de Zaanse kennis zou het paard in Den Helder gekocht hebben en in Amsterdam aan Jacobus hebben gegeven.

De naam van de kennis bleek niet bij de burgerlijke stand bekend. De officier van justitie geloofde niets van het verhaal: "Het verhaal dat beklaagde opdischt, klopt lang niet met de getuigenverklaringen. Ik vraag de rechter om een veroordeling tot twee jaren en zes maanden gevangenisstraf."