Koos van der Leij.
Koos van der Leij.

Koos zet zich in voor betere wereld

DIEMEN - De achtjarige Diemenaar Koos van der Leij wordt vandaag (donderdag 1 juni) door het ministerie van Buitenlandse Zaken benoemd tot ambassadeur van de VN-Werelddoelen.

Het is vandaag de Internationale Dag van het Kind. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benoemt vandaag 17 kinderen tot officiële Nederlandse ambassadeurs van de VN-Werelddoelen. De Nederlandse overheid vraagt op deze manier de kleine, grote denkers mee te denken over oplossingen om armoede, klimaatverandering en ongelijkheid de wereld uit te helpen.

Jonge Diemenaar Koos van der Leij (8 jaar) is een van de ambassadeurs die wordt benoemd. Hij zet zich in voor Werelddoel 15: gezonde bossen en een rijke biodiversiteit. In 2015 ondertekenden 193 wereldleiders van de Verenigde Naties de 17 Werelddoelen (Global Goals for Sustainable Development), doelen die ervoor moeten zorgen dat er wereldwijd een einde komt aan extreme armoede, ongelijkheid, onrecht en klimaatverandering. Deadline voor deze Werelddoelen is 2030 en daarom kiest Nederland ervoor ambassadeurs te benoemen die het dan voor het zeggen hebben. Nederland is hiermee het eerste land dat kinderen deze bijzondere ambassadeursrol geeft. Hugo von Meijenfeldt is vanuit het ministerie van Buitenlandse Zaken verantwoordelijk voor de implementatie van de Werelddoelen in Nederland. Hij zegt over de benoeming: "Beslissingen die nu genomen worden, bepalen de toekomst van onze kinderen. In 2030 zitten zij zelf in de beleidskamers. Daarom is het belangrijk hun advies in te winnen over de dilemma's waarmee wij nu worstelen."
De 17 ambassadeurs zijn de hoofdrolspelers uit de campagne '17 doelen die je deelt', een videocampagne over de VN-Werelddoelen die ondernemer Anne-Marie Rakhorst vorig jaar opzette. Deze kinderen, van 6 tot 15 jaar, denken stuk voor stuk veel na over de toekomst van de wereld en hebben concrete ideeën over hoe het anders of beter kan. Zoals Koos die stopte met het eten van pindakaas met palmolie toen hij hoorde dat de productie ervoor zorgt dat orang-oetans steeds minder leefgebied hebben.

Initiatiefnemer van de campagne Anne-Marie Rakhorst: "Kinderen zijn onbevangen, originele denkers en optimistisch over de toekomst. Met hun open blik en groot rechtvaardigheidsgevoel komen zij beter dan volwassenen tot de kern van wat echt belangrijk is in de wereld."
Anne-Marie Rakhorst is ondernemer, investeerder en publicist op het gebied van duurzaamheid. Ze is onder andere initiatiefnemer en eigenaar van het onafhankelijke platform Duurzaamheid.nl. Eerder richtte ze het succesvolle bedrijf Search Ingenieursbureau op. In 2000 werd ze uitgeroepen tot Zakenvrouw van het Jaar. In de afgelopen jaren publiceerde Anne-Marie Rakhorst verschillende boeken over duurzaamheid, waarvan de meest recente, 'Geld Stuurt de Wereld', een zoektocht is naar duurzaam kapitaal. Over ondernemerschap, circulair ondernemen, de energietransitie, innovatie en duurzaam geld spreekt ze regelmatig in de media en tijdens congressen. Op 8 september vorig jaar lanceerde Anne-Marie Rakhorst de campagne 17doelendiejedeelt.nl. De campagne bestaat uit zeventien één minuut durende videoportretten waarin kinderen hun visie op de wereld van 2030 delen.

Koos stopte met eten van pindakaas met palmolie