Dave Moen voorkomt treffer tegen VVH Velserbroek.
Dave Moen voorkomt treffer tegen VVH Velserbroek. Foto: Trudy Kroese

'Ik ben de hele dag met sport bezig'

DIEMEN - Dave Moen speelde tijdens de wedstrijd tegen Roda '23 op de slotdag van de competitie voor het laatst voor SV Diemen. De 32-jarige doelman komt met ingang van het seizoen 2017-2018 uit voor het derde amateurteam van Ajax, dat in de reserve eerste klasse op zaterdag speelt.

Waar kom je vandaan?
"Ik ben geboren in het Prinsengrachtziekenhuis in Amsterdam. Wij woonden toen in de Watergraafsmeer. Toen ik twee jaar was zijn wij verhuisd naar de Kerckerinckweg in het centrum van Diemen, later zijn wij naar de Albert Loethoelistraat verhuisd. Ik ging eerst naar De Octopus en later naar de Sint-Petrusschool. Ik voetbalde vaak op straat met vriendjes en ben toen ik de leeftijd van de D-pupillen had bij SV Diemen gaan voetballen. Ik ben begonnen als veldspeler. Mijn vader had een zaalvoetbal-kledingset en ik droeg zijn keepersshirt van Ajax. Dat shirt vond ik mooi en het tweede seizoen dat ik bij SV Diemen speelde ben ik keeper geworden. Vervolgens ben ik een jaar met voetbal gestopt omdat ik naar het gymnasium in Bussum ging. Ik wilde mij volledig op school concentreren. Maar na een jaar ben ik weer bij SV Diemen gaan spelen. Ik werd keeper van de C1. In dat elftal speelde onder anderen Marco Moelee. Toen ik tweedejaars A-junior was, haalde trainer Joeri Volkers mij bij de A-selectie. De vaste keeper Lars Haas was geblesseerd en ik heb toen een behoorlijk aantal wedstrijden gespeeld. Aan het einde van dat seizoen degradeerden wij naar de vijfde klasse."

Er brak vervolgens een periode aan waarin Dave voor diverse clubs uitkwam, maar steeds weer terugkwam bij SV Diemen. Hij speelde achtereenvolgens voor Zeeburgia, SV Diemen, Blauw Wit, CTO '70 en het zaterdagteam van Swift. "Vier jaar geleden kwam ik Robin Ternede in het winkelcentrum tegen en hij vroeg mij om weer voor SV Diemen te gaan spelen. Het eerste jaar was Robin Ernest trainer, het seizoen erop werden we kampioen met trainer Marc Stuut en de afgelopen twee jaar waren achtereenvolgens Martin van Egmond en daarna Gerrie Breugem trainer."

Waarom vertrek je bij SV Diemen?
"Ik ben anderhalf jaar geleden benaderd om voor de amateurs van Ajax te gaan spelen, maar had toen mijn woord al aan SV Diemen gegeven. Afgelopen seizoen heeft Ajax mij opnieuw gevraagd en heb ik besloten om de overstap te maken. Ik heb een fulltimebaan als gymnastiekleraar bij Scholengemeenschap Reigersbos en sinds vijf jaar mijn eigen bootcamp: DM Bootcamp. Daarnaast geef ik op zaterdag personal training. Ik heb het de afgelopen jaren enorm druk gehad. Om een voorbeeld te geven: op dinsdag gaf ik van 08.30 tot 17.00 uur gymnastiekles, daarna van 17.00 tot 18.00 uur bootcamp aan collega's van school, vervolgens at ik snel onderweg naar mijn reguliere bootcamp en daarna moest ik trainen bij SV Diemen. Bij SV Diemen trainen wij op dinsdag- en donderdagavond. Bij de amateurs van Ajax wordt één keer per week getraind: op donderdagavond."

Je vertelde over het keepersshirt van Ajax dat jou betoverde. De cirkel is dus rond.
"Ik vind het mooi dat ik de kans krijg om voor de amateurs van Ajax te gaan spelen. Je draagt het prachtige shirt, traint en speelt op De Toekomst en kunt beschikken over alle moderne faciliteiten. Bovendien spelen mijn twee beste vrienden Tom Clobus en Dion Glumac ook in het derde amateurteam van Ajax. Mijn trainer wordt Marco Ruitenbeek, een voormalige keeper die prof is geweest (AZ, Goahead Eagles, Dunfermline Athletic). Ik ben ervan overtuigd dat ik nog een aantal dingen van hem kan leren. Toen ik aan mijn ploeggenoot Kai Minnema vertelde dat ik voor de mooiste club van Nederland ga spelen zei hij: 'Je blijft dus bij SV Diemen', haha. Maar de cirkel is pas echt rond nu ik bij Ajax ga spelen. Mijn keeperscarrière begon eigenlijk met het aantrekken van het keepersshirt van Ajax. "

Een keeper neemt een aparte plaats in in een team.
"Een keeper heeft in het veld een aparte positie, maar maakt natuurlijk deel uit van het team. In de kleedkamer sta ik midden tussen de jongens. Je hebt als keeper vaak grote invloed op het resultaat. Als een spits een kans mist is dat in veel gevallen niet meer dan jammer, maar als een keeper een fout maakt heeft dat grote gevolgen. Maar je kunt als keeper ook een wedstrijd voor je team winnen en punten pakken."

Je woont niet meer in Diemen.
"Mijn vriendin Linsey en ik kregen bijna drie jaar geleden een mooie woning in de Jordaan in Amsterdam aangeboden. We wonen in een schitterende buurt. Maar ik heb nog veel contacten in Diemen. Mijn ouders wonen hier. Ik ben van plan om soms een wedstrijd van SV Diemen te bezoeken. Maar ik krijg ook meer vrije tijd. Linsey en ik gaan graag uit eten en op vakantie."

Je bent veel met sport bezig.
"Nadat ik het gymnasium had afgemaakt heb ik de Academie voor Lichamelijke Opvoeding gedaan. Ik heb heel fijn werk. Ik ben de hele dag met sport bezig en beweeg daardoor zelf ook veel. Ik vind het leuk om te zien dat de leerlingen veel plezier hebben tijdens de gymnastieklessen. Met mijn bedrijf DM Bootcamp gaat het ook goed. Ik geef groepslessen in de Diemerpolder en de Watergraafsmeer en ik geef ook personal training."

Keeper Moen wint luchtduel tegen OSV.
Dave Moen leidt bootcamp.