Rollen over het water.
Rollen over het water. Foto: Jan Ronday

Loswalfestival heeft de toekomst

DIEMEN - De tiende editie van het Loswalfestival is afgelopen weekeinde gehouden. De Stichting Loswalfestival is tevreden over het verloop van het evenement. Belangrijk was dat het weer meehielp.

Danny Mica, de voorzitter van de Stichting Loswalfestival, durft in de dagen die voorafgaan aan het Loswalfestival nooit naar de weersvoorspellingen te kijken. Hij weet als geen ander hoe groot de invloed van het weer is op het bezoekersaantal en de sfeer van het evenement. Hij had dit jaar gewoon naar de weerapp op zijn iPhone kunnen kijken, want het viel niet tegen. Vrijdag was het weliswaar fris, maar bleef het droog. Zaterdag scheen de zon en was de temperatuur aangenaam. Er viel één regenbui die slechts tien minuten duurde.

De vrijdag stond voor een groot deel in het teken van sport. Veel verenigingen uit Diemen presenteerden zich aan de bezoekers. De Diemer IJsclub had een ijsbaan van kunststof geplaatst. Vooral jonge schaatsliefhebbers bonden de ijzers onder en vermaakten zich prima.

Ex-wethouder van Sportzaken Steven Dijk presenteerde het programma in de feesttent. Leden van een aantal Diemense sportverenigingen werden uitgeroepen tot Sporttoppers van het Jaar. Een van hen was Steven van Loggem, voorzitter van honk- en softbalvereniging TIW-Survivors. Hij vertrekt binnenkort als preses van de vereniging. De Meeuwen werd verkozen tot Sportvereniging van het Jaar 2017. Een delegatie van de vereniging ontving de bokaal uit handen van Jeroen Klaasse, de huidige wethouder van Sportzaken.

Het programma ging daarna door met optredens. De zanger Trafassi-man stal de show. De 64-jarige zanger met de uitstraling van een bluesmuzikant uit het zuiden van de Verenigde Staten wist het publiek aan zich te binden. Niet alleen door de nummers die hij zong, maar ook door zijn pikante humor. "Ik wil de dames vragen om voor het podium te komen staan, de heren mogen de tent verlaten." Later stapte hij het podium af en ging voorop in de polonaise. Daarna was het de beurt aan Baas B en Brutus. Zij gaven een spetterende show en kwamen uiteraard niet weg zonder toegiften. Het was jammer dat veel bezoekers daarna de feesttent verlieten. Zij misten de optredens van Dennis van Veen en de jonge Diemenaar Sven Versteeg.

Zaterdag was er een grote braderie. Ook waren er veel activiteiten. Verenigingen als Vivos presenteerden zich, Blue Stars had basketbal voor de jeugd georganiseerd en kinderen konden zich uitleven op de klimmuur van Scouting Diemen en tijdens activiteiten rond en in het water. 's Avonds was er de 'Foute Party' van Q-Music met medewerking van de Party Animals.

Het Loswalfestival werd zondag afgesloten met de Veiligheidsdag. Er waren diverse demonstraties en kinderen mochten plaatsnemen in een brandweerauto of op een motor van de politie.

De leden van Stichting Loswalfestival en de vrijwilligers hebben zich enorm ingezet om de lustrumeditie van het Loswalfestival tot een succes te maken. Het was mooi om te zien dat er onder de vrijwilligers steeds meer jonge mensen zijn: tieners en vroege twintigers. Het Loswalfestival heeft duidelijk de toekomst.

Evenwicht bewaren.
Genieten op het terras.
Steven van Loggem (rechts) is een van de sporttoppers.
Een meisje heeft het naar haar zin op politiemotor.