Johan van Overbeek (rechts onderin) in Kopenhagen.
Johan van Overbeek (rechts onderin) in Kopenhagen.

Ajax-supporters uit Diemen zijn aanwezig bij finale

DIEMEN - Ajax speelt vanavond in de Friends Arena in de Zweedse hoofdstad Stockholm de finale van de Europa League tegen het Engelse Manchester United. Diverse Ajax-supporters uit Diemen zijn aanwezig bij de wedstrijd. Een aantal van hen blikt vooruit op wat zij hopen een mooie en onvergetelijke avond gaat worden. Zij zijn optimistisch en gaan ervan uit dat Ajax de cup mee naar Amsterdam brengt en donderdag op het Museumplein wordt gehuldigd.

Piet Spiegelenburg (58) is de grootste Ajax-supporter van Diemen. Hij was bij de Europa Cup I-finales in 1971 (Londen) en 1972 (De Kuip), de Europa Cup II-finales in 1987 (Athene) en 1988 (Straatsburg), beide UEFA Cup-finales in 1992 (Turijn en het Olympisch Stadion in Amsterdam) en de Champions League-finales in 1995 (Wenen) en 1996 (Rome). Hij bezoekt sinds de jaren zeventig vrijwel alle wedstrijden van Ajax, thuis en uit. Hij heeft in bijna elk Europees land een wedstrijd van Ajax bezocht.

Optimistisch
Nog voordat Ajax de eerste kwartfinale tegen Schalke 04 had gespeeld, hadden Piet en zijn vrienden al een accommodatie in Zweden geboekt. Dat bleek een zeer slimme zet. Als bezitter van een uitkaart van Ajax waren zij verzekerd van een kaartje voor de finale van de Europa League. Zij zijn dinsdag met het vliegtuig afgereisd naar Zweden en komen donderdag weer terug. Hoewel Piet de kracht van Manchester United kent en die ploeg zeker niet onderschat, is hij optimistisch. "Ajax maakt een goede kans om de Europa League te winnen."

Eerste finale
Johan van Overbeek (35) is vanochtend samen met een aantal vrienden naar Stockholm gevlogen. "Wij hebben dit seizoen al vijf uitwedstrijden van Ajax in de Europa League bezocht: de wedstrijden tegen Standard Luik, Legia Warschau, FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon. Dit wordt mijn eerste Europese finale. Mijn vrienden en ik gaan al 15 jaar naar uitwedstrijden van Ajax door heel Europa. Dit wordt de eerste finale waarbij wij aanwezig zijn. Ik denk dat Ajax de Europa League gaat winnen. Het wordt 3-2. Ajax scoort dit seizoen veel, maar krijgt ook veel doelpunten tegen. Wij vliegen donderdag terug en hopen dat wij dan door kunnen gaan naar de huldiging op het Museumplein."

Verlenging
Angelo Stassen (41) is mede-eigenaar van grand-café Cheers in Diemen. Hij is vanochtend vroeg met het vliegtuig naar de Zweedse hoofdstad gereisd. Hij was dit seizoen aanwezig bij de uitwedstrijden van Ajax tegen onder meer FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon. "Ik ga samen met vijftien anderen naar de finale. Ik heb de enige van de groep die in Diemen woont. We gaan lekker een biertje drinken en dan naar de wedstrijd." Angelo, die ook aanwezig was bij de Europese finales in 1992, 1995 en 1996, rekent op een zware wedstrijd. "Ik denk dat Ajax net wint: de wedstrijd wordt verlengd en dan wint Ajax met 1-0." Hij keert donderdagochtend rond 10.00 uur terug op Schiphol en kan dus aanwezig zijn bij een eventuele huldiging van Ajax.

Huldiging
Marvin van Rijn (40) is vanochtend samen met zijn schoonvader Wim Bohnenn naar de Zweedse hoofdstad vertrokken. "Ik ben nog nooit bij een Europa Cupfinale van Ajax geweest, wel bij de WK-finale in 2010 in Johannesburg. Nederland verloor toen met 1-0 van Spanje. Ik verwacht er veel van. In Stockholm wordt een fanzone voor de supporters van Ajax ingericht. Ik denk dat Ajax met 3-1 wint van Manchester United. We nemen die beker mee naar huis. Wij komen donderdagmiddag terug. Als Ajax inderdaad de Europa League wint, wordt de ploeg donderdag gehuldigd op het Museumplein in Amsterdam. Mijn schoonvader doet de huldiging. Uiteraard ga ik daar dan heen."

Angelo Stassen (tweede van rechts) enkele jaren geleden in Barcelona.