Gerlien Smelt in haar praktijk in Diemen.
Gerlien Smelt in haar praktijk in Diemen. Foto: Oscar Borghardt

Fysiotherapeute Gerlien Smelt stopt

DIEMEN - Fysiotherapeute Gerlien Smelt van Gezondheidscentrum Diemen-Zuid neemt dinsdagmiddag 30 mei afscheid van haar patiënten. Zij gaat met pensioen. De afscheidsreceptie vindt plaats in Gezondheidscentrum Diemen-Zuid en duurt van 15.00 tot 17.00 uur.

Gerlien werd geboren in Deventer en ging op 18-jarige leeftijd naar Amsterdam om een opleiding fysiotherapie te volgen. "Ik heb de eerste vier jaar op kamers in Amsterdam gewoond en kreeg toen een woning in de Rustenburgerstraat in de Pijp. Ik ben in 1975 afgestudeerd en ging toen enkele dagen per week als fysiotherapeute werken bij een particuliere praktijk in de Watergraafsmeer. Daarnaast studeerde ik psychologie aan de universiteit. Nadat ik mijn kandidaatsexamen psychologie had gehaald, besloot ik om verder te gaan als fysiotherapeute."

Zij kwam in november 1980 in dienst van Gezondheidscentrum Diemen-Zuid en heeft daar 36,5 jaar gewerkt. "Ik ben in mijn leven dikwijls verhuisd, maar niet vaak van baan veranderd. Ik heb hier altijd heel prettig gewerkt. Als fysiotherapeute ben je bezig met het lichamelijk en geestelijk functioneren van je patiënten. Een gezonde geest en een gezond lichaam gaan vaak samen. Het werk van fysiotherapeute is fysiek zwaar. Je bent altijd met je lichaam aan het werk. Ik heb altijd veel hardgelopen om fit te blijven."

Gerlien, die in de jaren tachtig en negentig zestien jaar in Diemen-Zuid heeft gewoond, heeft de samenwerking met haar collega's in Gezondheidscentrum Diemen-Zuid altijd enorm gewaardeerd. "Er werken hier huisartsen, praktijkondersteuners, maatschappelijk werkers en collega's van de eerstelijnshulp psychologie. Wij overleggen niet structureel, maar zijn altijd aanspreekbaar voor elkaar. Het is dus altijd mogelijk om overleg te plegen. Ik vind het belangrijk dat ik - indien nodig - kan overleggen met collega's. Dat is een van de redenen dat ik in 1980 heb besloten om in een gezondheidscentrum te gaan werken."

Zij vindt het moeilijk om in te schatten hoeveel patiënten zij de afgelopen 36,5 jaar heeft behandeld. "Ik heb tot enige tijd geleden altijd 32 uur per week gewerkt. De laatste tijd iets minder, omdat ik aan het afbouwen ben. Maar ik schat dat ik duizenden patiënten heb behandeld. Ik heb in de beginjaren veel met jonge ouders gewerkt tijdens de zwangerschapslessen die ik gaf. Later zag ik hen in de praktijk terug. Ook heb ik een tijd lang met allochtone vrouwen gewerkt aan 'meer bewegen' en heb daardoor vele families leren kennen."

'Als ik gepensioneerd ben, heb ik eindelijk tijd voor familie en vrienden'

Hoewel zij altijd met veel plezier heeft gewerkt, kijkt zij uit naar haar pensionering. "Ik ga voorlopig eens heerlijk uitrusten. Ik woon sinds twee jaar in Zuid-Limburg en heb een mooi huis met een mooie tuin. Daarnaast ga ik lezen en muziek maken. Ik lees graag Nederlandse literatuur en historische romans. Ik speel piano en saxofoon, van klassiek tot jazz. Ik heb een zoon en een dochter en mijn dochter heeft een zoon. Als ik gepensioneerd ben heb ik eindelijk tijd voor familie en vrienden."

Maar toch zal zij het Gezondheidscentrum Diemen-Zuid weleens missen. "Vooral het contact met de collega's en patiënten. En soms ook de drukte die hier heerst."