De spoorbruggen over de Weesper- en Muidertrekvaart in 1985.
De spoorbruggen over de Weesper- en Muidertrekvaart in 1985. Foto: Willem J.A. Mol

Hoe was Diemen betrokken bij de
aanleg van het spoorwegnet?

DIEMEN - Wat deed een Engelsman in 1877 in Diemerbrug? Hoe zag het centrum van Diemen er 120 jaar geleden uit? Wat deden de Amsterdamse rijkeluiszoontjes toen in Diemerbrug? Hoe was Diemen betrokken bij de aanleg van het spoorwegnet rond 1930? Hoe zag de verloren strijd eruit van Arie Roest tegen de ambtelijke molens in de jaren 70? En wat laat Willem A.J. Mol, gedreven en gepassioneerd fotograaf, ons zien op de talloze foto's die hij van Diemen maakte? Wat is de geschiedenis van een enthousiaste Diemense postzegelclub?

door Taco ten Dam

De antwoorden staan allemaal in het nieuwe tijdschrift van de Historische Kring Diemen dat voor het 27ste jaar verhalen en beelden van Diemen publiceert. Hans Goedhart is geboren en getogen in Diemen. Hij is de jongste zoon van Chris en Annie Goedhart die tot 1976 een sigarenwinkel hadden aan de Hartveldseweg in het nu verdwenen blokje huizen naast de Ouddiemerlaan. Het is voor veel mensen nauwelijks voorstelbaar hoe pittoresk dit stukje Diemen eruitzag, maar gelukkig hebben we de foto's nog. Hans beschikt niet alleen over een vaardige pen waarmee hij de familiegeschiedenis in korte lijnen beschrijft, maar ook over schitterende foto's van de familie en de buurt, unieke opnamen die al rond 1880 gemaakt werden in opdracht van de familie Goedhart.

De Engelse graficus en schrijver Charles Wood verbleef in 1877 in Amsterdam en reisde met een Nederlandse vriend naar Diemerbrug om diens familiegraf op Rustoord te bezoeken. Het leverde een smaakvol en hilarisch verslag op van een vreemdeling in het kleine Diemerbrug. Hetzelfde Diemerbrug overigens waar in diezelfde periode onder anderen de Amsterdamse burgemeesterszoon Coo den Tex en zijn maatje Oscar Carré op zondag met grote regelmaat de lokale horeca bezochten.

Alfred Bakker beschrijft nauwgezet de aanleg van de ringspoorbaan die rond 1930 aangelegd werd om de drukte voor het Amsterdamse Centraal Station enigszins te ontlasten. De aanleg had grote gevolgen voor de ruimtelijke ontwikkeling van Diemen. Het uitgebreide verhaal is geïllustreerd met veel beeld en uniek kaartmateriaal.

De geschiedenis van Diemenaar Arie Roest en boerderij Vredehof is het verhaal van de strijd om een eeuwenoude boerderij aan de Ouddiemerlaan te behouden. In 1975 betrok meestertimmerman Roest de boerderij en werkte jarenlang aan herstelwerkzaamheden. Uiteindelijk eiste bouwer Verwelius het pand op en stelde de rechter de bouwer in het gelijk. Van de ene dag op de andere moest Roest weg, waarna het gebouw nog zeven jaar leegstond.

Hans C.G. Mol schonk de HKD kort geleden een grote collectie foto's die een geweldig tijdsbeeld geven uit de jaren 60 en tientallen jaren daarna. De foto's van zijn vader tonen het Diemen van weleer, de verdwenen boerderijen, de paard en wagens in de straten, de aanleg van de tramlijn op de Hartveldseweg en veel meer.

Peter Prins beschrijft de geschiedenis van de postzegelclubs in Diemen. Postzegelvereniging De Zegelaars is nog steeds zeer actief. Vorige maand organiseerde de club nog een grote filatelistische manifestatie in de Prins Bernhardlaan met deelnemers uit het hele land.

Het tijdschrift is te koop bij Boekhandel Bruna in winkelcentrum Diemerplein.

De Hartveldseweg hoek Ouddiemerlaan rond 1920. In het hoekpand de winkel van Chris Kok, daarnaast schoenmaker Cocu, dan sigaren- en tabakshandel van Jan Goedhart en daarnaast fietsenhandel Pereboom.
1983. Melkboer Klaas Kersbergen op de Burgemeester Van Tienenweg. Kersbergen bleef na zijn pensionering actief als hobbyboer.
Boerderij Vredehof na de jarenlange renovatie door Arie Roest. Arie vernieuwde o.a. het dak en legde het bouwjaartal 1774 in gekleurde pannen op het dak.
9 december 1978: ruilhoek op de jeugdpostzegeltentoonstelling Prophil-Diemen.