Kinderen vermaken zich op klimwand van Scouting Diemen.
Kinderen vermaken zich op klimwand van Scouting Diemen. Foto: Ingrid van Vlijmen

Loswalfestival wordt voor tiende keer gehouden

DIEMEN - Het Loswalfestival wordt dit jaar van vrijdag 19 mei tot en met zondag 21 mei gehouden. Bezoekers kunnen drie dagen lang genieten van allerlei activiteiten. Het is de tiende editie van het Loswalfestival. Danny Mica, voorzitter van de Stichting Loswalfestival, vertelt over het festival.

Danny Mica en zijn vrouw Danielle woonden ruim tien jaar geleden aan de Hartveldseweg. Zij stonden vaak op het balkon van hun woning en keken dan naar de loswal, een plek waar toen nog weinig activiteiten plaatsvonden. Het betrof toen nog slechts de intocht van Sinterklaas in november en de kermis in het voorjaar.

Danny en Danielle zagen de potentie van het terrein en besloten het Loswalfestival te organiseren. Er werd een stichting opgericht, een team van vrijwilligers samengesteld van wie er veel al jaren actief waren tijdens de Kinderzomerspelen, er werd contact gelegd met de gemeente, naar sponsors gezocht en een programma samengesteld. In 2008 werd het Loswalfestival voor de eerste keer gehouden. Het Loswalfestival is inmiddels niet meer weg te denken en heeft een prominente plaats ingenomen op de evenementenagenda van Diemen.

Danny Mica: "Wij hebben in de beginfase veel steun gekregen van Jos Muller, ambtenaar van de afdeling Sportzaken van de gemeente Diemen, en Dick Dijkman van Drukkerij Dijkman. Hij heeft ons geholpen met het vinden van sponsors. Dick is helaas overleden."

De organisatie van het Loswalfestival is door de jaren heen veranderd. De eerste jaren sliepen leden van de stichting en vrijwilligers in de tent om de apparatuur en andere spullen te bewaken. Dit was verre van ideaal: het was vermoeiend, soms koud, muggen hadden vrij spel en de kerkklok van de Sint-Petrus' Banden, die elk half uur slaat, hield hen uit de slaap. De laatste jaren zorgen professionele krachten voor de bewaking.

Danny Mica: "De huidige formule van het Loswalfestival is goed. Het evenement duurt drie dagen en is gericht op iedereen, ook op gezinnen en kinderen. Daarnaast krijgen verenigingen, waaronder sportverenigingen, de gelegenheid om zich te presenteren. De Veiligheidsdag die op zondag plaatsvindt spreekt ook veel mensen aan."

Tijdens het Loswalfestival van vorig jaar werd voor het eerst de verkiezing van de sportvereniging van het jaar gehouden. Die prijs ging toen naar handbalvereniging SV Zeeburg. Ook werden sporttoppers van diverse verenigingen in het zonnetje gezet. Dit zijn leden die zich op vrijwillige basis voor de verenigingen inzetten. Vrijdagavond 19 mei wordt er opnieuw een sportvereniging van het jaar beken gemaakt en zullen ook sporttoppers van verenigingen veel aandacht krijgen. De presentatie wordt verzorgd door Steven Dijk, in het verleden wethouder van Sportzaken in Diemen.

Het Loswalfestival en het water van de Weespertrekvaart zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op zaterdag 20 mei zijn er diverse activiteiten in en boven het water. "Scouting Diemen spant touwen over de Weespertrekvaart. Kinderen kunnen dan proberen om naar de overkant te klimmen. Ook kunnen zij in ballonnen over het water rollen. Stagiaires van het ROC van Amstelveen, waarmee het Loswalfestival samenwerkt, organiseren spelletjes waarbij gebruik wordt gemaakt van bootjes. Om 14.45 uur hopen we dat zo veel mogelijk kinderen een 'bommetje' in het water maken. Elwin Lindeman presenteert dat onderdeel van het programma."

Mica is tevreden over het aanbod van artiesten. Op vrijdagavond treden Traffasi-man en Baas B. en Brutus op. Die laatste twee maakten in het verleden deel uit van de vermaarde band Lange Frans en Baas B. Een deel van het programma op vrijdagavond wordt gesponsord door café 't Pandje. Het betreft optredens van Dave Miller, Dennis van Veen en Sven Versteeg. Die laatste is een jonge, talentvolle zanger uit Diemen. Zaterdagavond is er de Q-Music Foute Party, met medewerking van onder de Party Animals.

Vrijdagmiddag en -avond is er een sportmarkt en een kleine braderie. Bijzonder is dat schaatsliefhebbers tussen 18.00 uur en 20.00 uur kunnen schaatsen op een kunstijsbaan. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door de Diemer IJsclub. Zaterdag overdag en 's avonds zijn er allerlei activiteiten: een grote braderie, kinderactiviteiten, oud-Hollandse spellen en de kindervoorstelling 'ZieZo Marokko: Welcome aboard', een act waarbij twee stewardessen de bezoekers als het ware meenemen in het vliegtuig naar Marokko. Ook zijn er activiteiten in en rond het water, een basketbalshowcase, Woezel en Pip komen naar de loswal en de nieuwe mascotte van de gemeente, Diemo, zal aanwezig zijn. Zondag wordt het Loswalfestival afgesloten met de Veiligheidsdag

Het volledige programma is te vinden op www.loswalfestival.nl.

De braderie op zaterdag is altijd een trekpleister.
Baas B.