Afbeelding
Foto: HKD

Zij zagen het licht

De feestvreugde kende geen grenzen. Honderden Diemenaren waren op 3 september 1916 naar het centrum gekomen om het wonder te vieren. Zij zagen daar het licht. Niet dat de pastoor of de dominee daar hoge ogen gooiden, nee, zij zagen letterlijk het licht.

Kort tevoren was de gemeente Diemen tot overeenstemming gekomen met het elektriciteitsbedrijf van Amsterdam. Het Nieuws van de Dag: "Het stedeke Diemen zal dus elektrisch verlicht worden." En nu was het zover: thuis en in de spaarzame straten van Diemen. In de meeste woningen was "het moderne licht" aangebracht en op straat waren "de sporadisch voorkomende oliepitjes vervangen door het elektrisch licht".

Bij de Diemerbrug deinde de massa vrolijk mee op de tonen van de Electra-Marsch die de Diemer Harmonie tot in de verre omtrek liet horen. "Honderden dorpsgenooten stonden rond de muziek geschaard, door welken menschendrom stoomtram en auto's zich met moeite een weg baanden", schreef het Algemeen Handelsblad. En waar de elektrische verlichting nog niet ontstoken was, stonden potten met Bengaals vuur. Na afloop van het concert ging het feest verder in café De Reiger. Het bleef nog lang onrustig rond de Diemerbrug.