Eten opscheppen tijdens Vrijheidsmaaltijd.
Eten opscheppen tijdens Vrijheidsmaaltijd. Foto: Jan Ronday

Vrijheidsmaaltijd
smaakt naar meer

DIEMEN - Op het Diemerplein is vrijdagavond voor de eerste keer de Vrijheidsmaaltijd gehouden. Er was veel belangstelling voor dit nieuwe initiatief van de gemeente. De Vrijheidsmaaltijd was uitverkocht, voor deelname werd een kleine bijdrage gevraagd. Met de Vrijheidsmaaltijd vierden inwoners van Diemen het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

De Vrijheidsmaaltijd was een initiatief van burgemeester Erik Boog en werd ondersteund door de Stichting Streetdinners in samenwerking met de gemeente en maar liefst 45 vrijwilligers. Vrijdagmiddag werd het Diemerplein ingericht voor de Vrijheidsmaaltijd. Op hetzelfde moment waren 22 mensen aan het koken. De meeste kookten in De Schakel, andere thuis.

Vanaf 17.30 uur werden de bezoekers van harte welkom geheten door onder anderen burgemeester Erik Boog en zijn partner Wahida Amier. De burgemeester opende rond 18.15 uur de Vrijheidsmaaltijd met een korte toespraak. Hij riep de bezoekers op om vooral aan een tafel plaats te nemen met mensen die zij nog niet kenden en zo nieuwe contacten aan te knopen. Daarna was het de beurt aan professioneel verhalenverteller Pete Pronk, geboren en getogen in Diemen en nog steeds inwoner van de gemeente, om een verhaal te vertellen dat in het teken stond van vrijheid. Vervolgens gingen de gasten langs tafels en schepten eten op. Hoewel het koud was genoten de aanwezigen van een heerlijke en gezonde maaltijd en de sfeer. Leerlingen van de Muziekschool Diemen zorgen voor de muzikale omlijsting. Zij begeleidden het diner met akoestische gitaarmuziek.

Floortje Schouten van Streetdinners vertelde dat de stichting ook betrokken is bij vergelijkbare activiteiten in Amsterdam. Zij organiseerde de Vrijheidsmaaltijd en begeleidde de vrijwilligers. "De bedoeling is om de mensen op weg te helpen zodat zij in de toekomst een activiteit als de Vrijheidsmaaltijd zelf kunnen organiseren."

Het was mooi om te zien hoe de vrijwilligers zich inzetten. Zij hadden niet alleen gekookt, maar gaven de gasten ook informatie over de gerechten en waren tevens gastvrouwen en gastheren van de Vrijheidsmaaltijd. Een van de vrijwilligers was Leo Heijt, voormalig brandweerman in Diemen. Hij behoorde met raadslid Kai de Haan (D66) tot de vrijwilligers die het terrein op het Diemerplein hadden ingericht. Het jongste raadslid De Haan is trouwens vaker als vrijwilliger in Diemen actief. Een andere raadslid dat actief was, was Leo Smits van DiemenLinksaf. Hij had in De Schakel heerlijke soep gemaakt. Burgemeester Erik Boog toonde zich tevreden over de Vrijheidsmaaltijd. "Het was uitverkocht. Er waren 270 mensen aanwezig. De sfeer was goed en het werd steeds gezelliger. Ik heb veel positieve reacties van bezoekers gekregen. Een aantal van hen heeft aangegeven dat zij bij een volgende editie van de Vrijheidsmaaltijd als vrijwilliger willen helpen. We gaan de Vrijheidsmaaltijd binnenkort evalueren, maar wat mij betreft doen we het volgend jaar weer. Door de enorme belangstelling is het misschien mogelijk om de Vrijheidsmaaltijd dan nog groter op te zetten en het programma uit te breiden, zodat er nog meer mensen aanwezig kunnen zijn. Dit is een mooie manier om vrijheid samen te vieren."

Leden van de kinderraad.