Burgemeester Boog en de zes personen die een lintje ontvingen.
Burgemeester Boog en de zes personen die een lintje ontvingen. Foto: Trudy Kroese

Zes koninklijke onderscheidingen in Diemen

DIEMEN - In Diemen zijn op woensdag 26 april zes koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die zich geruime tijd ten bate van de samenleving hebben ingespannen of anderen hebben gestimuleerd. Dit gebeurde tijdens de traditionele lintjesregen. Burgemeester Erik Boog speldde bij mevrouw P.J.P. van Hees-Goedhart, mevrouw Helena Maria Tichelaar-Vuijstman, mevrouw B.A.P. van Amesfoort-Koning, de heer R. Pach en de heer F.C.M. Mollee de versierselen op die horen bij het Lidmaatschap in de Orde van Oranje-Nassau. De heer dr. mr. C. Das werd gedecoreerd als Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Het was zoals altijd een feestelijke bijeenkomst. Familieleden, vrienden, kennissen en collega's van de personen die een onderscheiding ontvingen werden in het gemeentehuis ontvangen met koffie en gebak. Daarna namen zij plaats in de trouwzaal van het gemeentehuis en ging de ceremonie van start. De zes gelukkigen kregen een prominente plek in de zaal. Burgemeester Erik Boog riep hen een voor een naar voren en sprak hen met veel gevoel voor humor toe. Daarna ontvingen zij de onderscheiding.

Mevrouw Helena Maria (Lenie) Tichelaar-Vuijstman werkt sinds 2003 als politievrijwilliger bij de eenheid Amsterdam, team Diemen Ouder-Amstel. Ze is voor veel collega's een waardevolle administratieve ondersteuning en onder meer actief met taken op het gebied van voorlichting en preventie. Zo is zij de vaste kracht als het gaat om veiligheid van senioren en maakt ze scholieren bekend met de gevaren van de dodehoekspiegel. Door de intensiteit en duur van haar vrijwillige inzet voor collega's en burgers is mevrouw Tichelaar-Vuijstman benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw B.A.P (Bianca) van Amesfoort-Koning zet zich al meer dan 36 jaar wekelijks op vrijwillige basis in voor Zwemvereniging De Meeuwen. Ze geeft training aan kinderen die wedstrijdzwemmen en was jarenlang ploegleider en lid van de wedstrijdcommissie. Ook is ze actief als jurylid. Hiermee is zij een van de drijvende krachten van de zwemvereniging. Voor haar jarenlange bijdrage aan De Meeuwen en de passie en betrokkenheid om kinderen enthousiast te maken voor de zwemsport is mevrouw van Amesfoort-Koning benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Mevrouw P.J.P. (Pauline) van Hees-Goedhart heeft na de geboorte van een zwaar geestelijk en lichamelijk gehandicapte zoon in juni 1987 haar praktijk als mondhygiëniste moeten beëindigen. Sinds die tijd stort zij zich dag en nacht op de verzorging en begeleiding van haar zoon om hem een zo menswaardig mogelijk bestaan te geven. Voor deze enorm intensieve inzet is mevrouw Van Hees-Goedhart benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer mr. dr. C. (Kees) Das heeft door vele en veelzijdige werkzaamheden en zijn analytische benadering van het vakgebied een grote stimulans gegeven aan de ontwikkeling van de forensische geneeskunde in Nederland. Vooral door zijn invloedrijke bijdragen op het gebied van wetenschappelijk onderzoek, het opleiden van forensisch artsen, de samenwerking met ketenpartners zoals politie en Openbaar Ministerie is het vak sterk ontwikkeld en geprofessionaliseerd. Voor deze verdiensten ten gunste van de samenleving is de heer Das benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer F.C.M. (Frans) Mollee is meer dan 40 jaar werkzaam geweest in het speciaal onderwijs voor kinderen met een communicatieve dan wel auditieve beperking. Naast dat werk is hij 25 jaar vrijwillig (hoofd)redacteur geweest van het sectortijdschrift Van Horen Zeggen. Deze uitgave wordt verspreid onder zorg- en onderwijsinstellingen en draagt bij aan nieuwsgaring en de verspreiding van nieuwe toegepaste wetenschappelijke inzichten in de auditieve sector. De heer Mollee is vrijwillig voorzitter van het Frans Liszt Kamerkoor in Amsterdam en geeft Nederlandse les aan nieuwkomers en anderstaligen. Voor al deze verdiensten en activiteiten is de heer Mollee benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer R. (Robert) Pach heeft een grote verscheidenheid aan vrijwillige activiteiten op zijn naam staan. Hij floot 26 jaar lang zaalvoetbalwedstrijden en is sinds 1985 een bevlogen medeorganisator van het Jom Ha Voetbal. Het Jom Ha is een jaarlijks internationaal voetbaltoernooi voor de joodse gemeenschap in Nederland. Ook is de heer Pach sinds 2000 voorzitter van de Ronnie Tober Foundation. Deze foundation organiseert voor mensen met een verstandelijke beperking uitjes en culturele activiteiten. Voor al deze maatschappelijke verdiensten is de heer Pach benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Alle zes de personen die een koninklijke onderscheiding ontvingen waren verrast. Zij waren met een smoes naar het gemeentehuis gelokt. De manier waarop mevrouw Tichelaar-Vuijstman in de trouwzaal van het gemeentehuis terecht kwam, was opzienbarend. Zij zou vorige week woensdag meegaan met een bedrijfsuitje. Zij werd echter door politieagenten uit de bus gehaald bij de Van der Madeweg. De agenten vertelden haar dat er niets ernstigs aan de hand was; zij werd naar huis gebracht waar zij zich mocht omkleden. De agenten brachten haar daarna naar het gemeentehuis. Daar waren een aantal poitieagenten aanwezig met wie zij werkt of heeft gewerkt. De agenten droegen speciaal voor de gelegenheid een gala-uniform.

Na afloop van het officiële gedeelte was het tijd voor een glaasje oranjebitter.

Een lekker glaasje oranjebitter.