Filatelisten in opperste concentratie.
Filatelisten in opperste concentratie. Foto's: Trudy Kroese

Postzegelliefhebbers vermaken zich in sporthal

DIEMEN - In Sporthal Diemen aan de Prins Berhardlaan is zaterdag en zondag een grote filatelie-manifestatie gehouden. Veel liefhebbers van postzegels hebben het evenement bezocht.

Het evenement werd georganiseerd door de gezamenlijke Noord-Hollandse postzegelverenigingen en had als titel 'Noord-Holland in een Kader'. De Diemense postzegelclub De Zegelaars was gastheer van de filatelie-manifestatie. Burgemeester Erik Boog opende de manifestatie zaterdagochtend.

Bezoekers konden ook een tentoonstelling bekijken. Rien Krijgsman (73) uit Diemen was een van de filatelisten die een tentoonstelling had ingericht. Hij toonde een groot aantal briefkaarten en brieven met poststempels. Het onderwerp van zijn tentoonstelling was Diemen. "Ik ben in de Schoolstraat in Diemen geboren en woon nog steeds in Diemen. Ik ben als kind begonnen met het sparen van postzegels. Mijn vader spaarde eveneens postzegels. Hij werkte bij de bank Hope & Co in Amsterdam. Er werden toen nog veel brieven gestuurd en personeelsleden die in postzegels geïnteresseerd waren kregen af en toe een pakket met postzegels. Mijn vader dus ook. Ik heb in het verleden postzegels uit diverse landen gespaard, nu spaar ik alleen nog postzegels uit Nederland."
Liefhebbers van de historie van Diemen kwamen aan hun trekken op de tentoonstelling van Rien Krijgsman. Er waren veel oude briefkaarten van Diemen te zien. Het is altijd weer opvallend op hoeveel briefkaarten de kerk Sint-Petrus' Banden is afgebeeld. Rien, die lid is van de De Zegelaars en de Historische Kring Diemen, was graag bereid om over de briefkaarten te vertellen. Hij toonde een briefkaart waarop zijn geboortehuis in de Schoolstraat is te zien. Dat huis staat er nog steeds. De openbare school waar Rien als kind heenging stond aan de Ouderkerkerlaan in het tegenwoordige Diemen-Zuid. Die school is lang geleden afgebroken. De filatelie-manifestatie stond in het teken van de campagne 'Daarom Diemen'. Alle leerlingen van basisschool De Nieuwe Kring hebben na de krokusvakantie gewerkt aan een postproject. De leerlingen verstuurden onder andere post naar leerlingen in andere groepen. Ze hebben ook meegewerkt aan een postzegel-ontwerpwedstrijd 'Mooi Diemen-Daarom Diemen', waarin ze hun mooiste plekje in Diemen in een postzegelontwerp mochten verwerken. De 40 mooiste ontwerpen werden genomineerd voor de eindjury die bestond uit kinderburgemeester Marit Engelberts en wethouder Jeroen Klaasse. De prijzen voor de mooiste ontwerpen werden zondag uitgereikt. De winnaars van de wedstrijd ontvingen een velletje persoonlijke postzegels van hun ontwerp. Alle genomineerde kinderen kregen een uniek affiche van 'Diemen in één filatelistische oogopslag'. Het vervaardigen van het affiche werd mogelijk gemaakt door de Algemene Schakel Vereniging waarvan De Zegelaars lid is. Peter Prins, voorzitter van De Zegelaars, is tevreden over de filatelie-manifestatie. "Er zijn zaterdag en zondag in totaal zo'n 350 bezoekers in de sporthal geweest. Er waren zo'n twintig handelaren en zestig mensen hadden een tentoonstelling ingericht. Er hebben zich drie mensen als nieuw lid van de Zegelaars aangemeld."

De kinderburgemeester, de wethouder en een aantal prijswinnaars.