Enith Brigitha, hier op een archieffoto in het Duranbad, heeft op Curaçao een 'eigen' zwembad.
Enith Brigitha, hier op een archieffoto in het Duranbad, heeft op Curaçao een 'eigen' zwembad. Foto: Trudy Kroese

Zwembad op Curaçao vernoemd naar Enith Brigitha

DIEMEN - Op het eiland Curaçao is donderdag een zwembad vernoemd naar de voormalige zwemster Enith Brigitha. Enith werkt als zweminstructrice bij Sportcentrum Wethouder F.B. Duran in Diemen.

Enith Brigitha is geboren op Curaçao. Zij deed tweemaal mee aan de Olympische Spelen: in 1972 in München en in 1976 in Montreal. In Montreal behaalde zij op de 100 meter vrije slag en 200 meter vrije slag een bronzen medaille. Kornelia Ender uit de DDR behaalde op beide afstanden de gouden medaille, haar landgenoot Petra Priemer pakte op de 100 meter vrije slag zilver. Op de 200 meter vrije slag was de zilveren medaille voor de Amerikaanse Shirley Babashoff. Later is vast komen te staan dat de twee zwemsters uit de DDR doping hadden gebruikt.

Enith Brigitha laat weten dat zij er erg trots op is dat er op het eiland waar zij is geboren een zwembad naar haar is vernoemd. Enith Brigitha (60) werd in 2015 opgenomen in de International Swimming Hall Of Fame (ISHOF) in Fort Lauderdale in de staat Florida in de Verenigde Staten.