Hans van der Meer speelt op keyboard.
Hans van der Meer speelt op keyboard. Foto: Trudy Kroese

'Mijn basis is popmuziek
en jazz'

DIEMEN - Hans van der Meer (22) uit Diemen treedt op woensdagavond 31 mei op in Theater de Omval. Het optreden is de examenopdracht van de student aan het conservatorium in Haarlem. Een verhaal over een gepassioneerde muziekliefhebber.

Wat is jouw achtergrond?
"Ik ben op 27 november 1994 in Diemen geboren. Ik kom niet uit een gezin met een muzikale achtergrond, al stond de radio thuis wel vaak aan. Ik ging naar de Sint-Petrusschool en heb les gekregen van onder anderen Hans Hornstra. Ik vind hem een mooie vent. Dat wij dezelfde voornaam hebben was vaak lachen. Ik heb getafeltennist bij TTV Diemen en aan judo gedaan bij H.C.Fritz. Ik heb de blauwe band met half bruin gehaald."

Ben je al jong met muziek in aanraking gekomen?
"Mijn ouders hebben mij wel eens verteld dat ik als baby in de buggy al met de muziek meeklapte. Dat kan ik mij uiteraard niet meer herinneren. Ik ben als kind gaan zingen bij het PeeBeekoor van de kerk Sint-Petrus' Banden. Als kind ben ik ook een jaar lid geweest van de Muziekschool Diemen. Daar heb ik onder andere noten leren lezen. Ik wilde aanvankelijk gaan, drummen maar omdat wij in een flat wonen was daar geen ruimte voor. Toen ik acht jaar was ben ik keyboard gaan spelen. Ik heb een jaar of acht, negen les gehad van Dennis Servais in Duivendrecht. Ik ben na de lagere school naar het Cygnus Gymnasium in Amsterdam gegaan. Ik was van plan om na het gymnasium naar het conservatorium te gaan. Tijdens het examenjaar op het gymnasium ging ik een dag per week naar een vooropleiding op het conservatorium in Haarlem. Ik kreeg daar les van Jan-Peter Bast."

Je bent bijna klaar met het conservatorium.
"Ik doe de opleiding voor popmuzikant en sessiemuzikant. Mijn basis is popmuziek en jazz. Ik krijg les van Jan-Peter Bast en Nol Sicking. Mijn opleiding duurt vier jaar en op 31 mei hoop ik af te studeren."

Jouw ambitie is om van de muziek te leven.
"Ik heb momenteel negen leerlingen die ik keyboard-les geef. Als ik klaar ben met het conservatorium heb ik meer tijd en kan ik meer leerlingen lesgeven. Daarnaast verdien ik geld door het begeleiden van het Hagunnankoor en het Allegriakoor, beide van de Sint Petrus' Banden. Ik begeleid die twee koren tijdens repetities en uitvoeringen, bijvoorbeeld tijdens kerkdiensten. Maar ik hoop ook als sessiemuzikant te kunnen werken. Doordat ik goed muzieknoten kan lezen ben ik in staat om een nummer snel te beheersen en te spelen."

Je bent ook lid van bands.
"Met een aantal jongens uit Haarlem heb ik een coverband opgericht. Wij spelen overal, zeg maar op bruiloften en partijen. Wij spelen een divers repertoire. Van de Doobie Brothers, tot Pink, tot een medley met nummers van Marco Borsato. Wij hebben ook een foute 'zeromedley' op ons repertoire staan, met nummers uit het eerste decennium van deze eeuw. Daarnaast speel ik in de band Gomute en speel ik bij de zanger Martin Fisher. En sinds kort maak ik ook deel uit van de band Ridgefield."

Van welke muziek houd je?
"Ik heb een rock- en metalachtergrond. Mijn broer Roel speelt gitaar en kwam op de middelbare school in contact met hardrock en metal. Ik heb heel veel van die muziek geleerd. Metal zit vaak complexer in elkaar dan gedacht. Als muzikant kun je daar veel van leren."

Ga je vaak naar concerten?
"Ja, zowel in kleine als grote zalen. Ik ben vorig jaar een dag naar Pinkpop geweest. Ik heb daar onder andere Stromae en Rammstein gezien. Maar ik ga ook naar bands die optreden op diverse poppodia, zoals Paradiso en de Melkweg."

Wat ga je op 31 mei doen?
"Ik geef een concert in Theater de Omval dat tevens mijn afstudeerproject is. Ik zal vooral popmuziek en fusion spelen. Een aantal nummers zal ik alleen met band doen, dat worden instrumentale uitvoeringen, en een aantal nummers met een zanger. Een commissie van het conservatorium komt die avond kijken en zal mij beoordelen. Er zijn drie criteria waarop ik word beoordeeld. Mijn performance tijdens het concert, het niveau van spel dat ik laat horen en het organiseren van een zakelijk event. Ik vind het leuk om juist in Theater de Omval op te treden. Toen ik nog op de Sint-Petrusschool zat heb ik daar diverse muziekuitvoeringen gedaan. Ik hoop dat er veel mensen naar mijn concert komen."

'Ik doe de opleiding voor popmuzikant en sessiemuzikant'.