Bezoekers van de inloopavond.
Bezoekers van de inloopavond. Foto: Trudy Kroese

Veel positieve reacties op plannen Oost-West As

DIEMEN - De gemeente heeft dinsdagavond het voorlopig inrichtingsontwerp voor de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg gepresenteerd. Dit zijn deelgebieden van de Oost-West As. De bijeenkomst werd gehouden in Schuilkerk De Hoop.

Veel omwonenden en andere belangstellenden waren naar Schuilkerk De Hoop gekomen, bekeken de tekeningen van het ontwerp en lieten zich voorlichten door wethouder Lex Scholten en een aantal ambtenaren.

Uitstraling van boulevard
De Oost-West As krijgt de uitstraling van een boulevard. Aan beide kanten van de straten komen voetpaden, fietspaden en bomen. Het water van de Weespertrekvaart zal nadrukkelijk deel uitmaken van dit deel van de Oost-West As. Ter hoogte van de kerk Sint Petrus' Banden komt in het water een vlonder. Hier kunnen bootjes aanleggen en kunnen wandelaars en fietsers gaan zitten om te recreëren.

Voor reizigers die gebruikmaken van lijn 9 verandert er het een en ander. De tramhaltes in beide richtingen bij de Nicolaas Lublinkstraat en de Schoolstraat (bij de Sint Petrus' Bandenkerk) verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen tramhaltes in beide richtingen op de Hartveldseweg tussen de Ouddiemerlaan en de Burgemeester Bickerstraat. Het reduceren van het aantal tramhaltes heeft tot gevolg dat de tram sneller door Diemen kan rijden. Dit is een wens van het GVB. Het tracé van de tram in de richting van Amsterdam krijgt tussen de Diemerbrug en de Venserbrug een vrije baan. Hierdoor kan worden voorkomen dat trams in een file terechtkomen.

Tramhaltes
Diverse bewoners van de Hartveldseweg vinden het niet prettig dat zij een tramhalte voor de deur krijgen. Zij vrezen een toename van geluidsoverlast en zijn tevens bezorgd dat bij slecht weer mensen die op de tram wachten in de portieken van de woningen gaan staan, met alle overlast van dien. Een bewoner kwam met een simpele, maar mogelijk effectieve oplossing: het aanbrengen van een hek aan de achterkant van de tramhalte die in de toekomst gebruikt gaat worden door reizigers met bestemming Amsterdam. Zij zullen dan minder snel geneigd zijn om in de portieken van de woningen te gaan staan. Bovendien komt het de veiligheid van de reizigers op de halte ten goede.

Fietsenrekken
Ter hoogte van de tramhaltes komen aan beide zijden van de Hartveldsweg fietsenrekken voor mensen die gebruikmaken van de tram. Die komen overigens niet vlak voor de woningen te staan. Het is de bedoeling dat voetgangers en fietsers geen hinder van de fietsenrekken zullen ondervinden.

Straten krijgen de uitstraling van een boulevard

Een ander opvallend facet van het plan is dat er op de hoek van de Muiderstraatweg en de Prins Bernhardlaan een rotonde komt. Wethouder Scholten geeft aan dat het aantal parkeerplaatsen op de Muiderstraatweg wordt verminderd. Het gaat vooral om parkeerplaatsen aan de kant van de Weespertrekvaart.

Veel aanwezigen toonden zich positief over de plannen. Zij waarderen het dat de Oost-West As de uitstraling van een boulevard krijgt met meer mogelijkheden om te kunnen recreëren.

De tramhaltes bij de Schoolstraat verdwijnen.