Loek Biesbrouck in Diemen-Zuid.
Loek Biesbrouck in Diemen-Zuid. Foto: Trudy Kroese

'Ik ben in 1958 begonnen met judo,
dat werd mijn passie'

DIEMEN - Louis (roepnaam: Loek) Biesbrouck is bijna tachtig jaar. Maar hij zit geenszins achter de spreekwoordelijke geraniums. Hij staat nog volop in het leven. Hij geeft judotraining, speelt tennis bij TVDZ en heeft een eigen bedrijf. In gesprek met een ondernemende senior.

Waar kom je vandaan?
"Ik ben op 18 mei 1937 geboren in de Kuipersstraat in de Pijp in Amsterdam. Toen ik twee jaar was zijn we naar de Derde Oosterparkstraat verhuisd. Mijn vader was glazenwasser en mijn moeder huisvrouw. Ik heb een broer. Hij is 74 jaar en woont in Zuid-Afrika. Ik heb de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Mijn vader en zijn broer Jan werden in de zomer van 1944 lid van een verzetsgroep. Zij zijn beiden in de nacht van 5 oktober 1944 opgepakt. Mijn vader werd bij ons thuis gearresteerd, zijn broer in zijn woning in de Tidorestraat in Amsterdam-Oost. Het kan niet anders of zij zijn verraden. Mijn vader werd naar het hoofdkantoor van de Grüne Polizei in de Euterpestraat in Amsterdam overgebracht. Die straat heet tegenwoordig de Gerrit van der Veenstraat. Via de gevangenis aan het Kleine Gartmanplantsoen en kamp Amersfoort is hij per trein naar een concentratiekamp vlak bij Wenen gebracht. Mijn vader moest daar aan het spoor werken. Hij is erin geslaagd om te ontsnappen. Hij en twee anderen sprongen op een langzaam rijdende trein en hij is daarna vanaf Oostenrijk via Frankrijk en België naar Nederland gelopen. Hij meldde zich bij de geallieerden in Maastricht. Een deel van Nederland was toen al bevrijd, maar Amsterdam nog niet. Hij kon dus niet naar huis en is toen naar zijn zuster in Nijmegen gegaan. Zijn broer Jan heeft de oorlog ook overleefd. In kamp Amersfoort had hij de Duitsers wijsgemaakt dat hij maar één nier had. Hij werd vrijgelaten en is daarna ondergedoken."

Loek vertelt dat hij als kind naar de Linnaeusschool ging en daarna de Frankendael Mulo heeft afgemaakt. Vervolgens deed hij een beroepskeuzetest. Die wees uit dat hij geschikt was voor een dienstverlenend beroep. Hij ging vier maanden varen en was koksmaatje op het schip de EOS, werkte daarna enige jaren op kantoor en ging in militaire dienst. Omdat hij had gevaren mocht hij bij de marine dienen. Nadat hij uit militaire dienst kwam werkte hij opnieuw op kantoor. In 1965 nam hij het schoonmaakbedrijf De Kroon van zijn vader over. In 1969 is hij in Diemen komen wonen.

Je bent altijd blijven studeren.
"Ik heb achtereenvolgens mijn typediploma, middenstandsdiploma, praktijkdiploma boekhouden, MBA, SPD 1 en 2 gehaald en was met MO Boekhouden begonnen. Een vriend van mij adviseerde mij om rechten te gaan studeren. Ik ben in 1972 begonnen en ben in 1979 afgestudeerd als fiscaal jurist. Tussendoor had ik de diploma's judo-oefenmeester en judoleraar A en B gehaald. Later nog sportmasseur en horeca."

Je hebt woningen in Spanje verkocht.
"Een judovriend van mij was naar Canada gegaan en verkocht daar huizen. Wij zijn in 1984 samen begonnen met de verkoop van huizen in Spanje, vooral in Alicante en omgeving. Wij zijn geen makelaars, dus mochten in Nederland geen huizen verkopen. In Spanje lag dat anders. Ik heb tijdens het verkopen van huizen veel aan mijn rechtenstudie gehad. Ik kon klanten op een goede manier adviseren. Een notaris in Spanje werkt anders dan een notaris in Nederland. Je bent daar als huizenkoper veel eerder aangewezen op een advocaat. Mijn rechtenstudie kwam dus goed van pas."

Je hebt altijd aan sport gedaan.
"Ik begon op mijn tiende met voetbal bij Amstel en ging vanaf mijn zestiende boksen, zwemmen en volleyballen. Ik ben in 1958 begonnen met judo en dat werd mijn passie. Ik heb de 5e dan judo gehaald en de 4e dan jiujitsu. Ik heb meegedaan aan wedstrijden. Er waren bij het judo toen nog maar drie gewichtsklassen. Ik woog 95 kilo en dat was voor een zwaargewicht licht. Ik moest het opnemen tegen veel zwaardere judoka's. Peter Adelaar was 156 kilo, hem heb ik nog eens op de mat gegooid. Wim Ruska was 136 kilo. Tijdens de Olympische Spelen van 1972 in München was ik sparringpartner van Wim Ruska. Het programma 'Andere Tijden Sport' gaat binnenkort een uitzending over Wim Ruska maken. Ik word dan geïnterviewd. Ik geef nog één keer per week judoles aan jongens met een bruine band die voor hun zwarte band gaan. Dat doe ik bij de vereniging Luki Goshi in de Sporthal Wethouder Verheij in Amsterdam-Oost. Ik ben 32 jaar judoscheidsrechter en twintig jaar examinator voor judoka's tot en met de 3e dan geweest. Een en ander is nooit door de judobond gewaardeerd. Daarnaast tennis ik een tot twee keer per week bij TVDZ. Ik ben al dertig jaar lid van die vereniging."

Loek Biesbrouck is nog altijd actief.