Een Vrijheidsmaaltijd in Amsterdam.
Een Vrijheidsmaaltijd in Amsterdam. Foto: Foto: Michiel Landeweerd.

Vrijheidsmaaltijd op 5 mei

DIEMEN - Diemen viert dit jaar Bevrijdingsdag voor het eerst met een Vrijheidsmaaltijd op het Diemerplein. Initiatiefnemer is burgemeester Erik Boog. Hij rekent op medewerking uit de Diemense gemeenschap. "Vrijheid is niet vanzelfsprekend en daar moeten we stil bij blijven staan. Ik wil onze vrijheid samen met Diemenaren vieren door samen te koken en samen te eten", aldus Boog.

Boog hoopt op veel hulp en deelnemers. "Ik kan dit niet alleen. Ik zoek mensen die willen helpen bij de organisatie van de Vrijheidsmaaltijd. We kunnen hulp gebruiken bij de opbouw en we zoeken ook twaalf mensen die het leuk vinden om hun kookkunsten te vertonen. Het zou ook leuk zijn als er muzikanten meedoen. We openen met een gastspreker en brengen een toost uit op de vrijheid. Ik hoop dat veel mensen aanschuiven bij de Vrijheidsmaaltijd. Het wordt heel gezellig en ik doe een appel op de Diemenaren: doe mee, eet mee!"

Opbouw
De Vrijheidsmaaltijd op het Diemerplein begint op 5 mei 2017 om 18.00 uur. De opbouw start om 16.00 uur. De Stichting StreetDinners ondersteunt de gemeente en de vrijwilligers van de organisatie. Mensen die willen meehelpen kunnen een e-mail sturen naar info@streetdinners.org. Mensen die op 5 mei willen mee-eten kunnen zich tot 2 mei aanmelden via de website www.streetdinners.org of bij de receptie van het gemeentehuis. De kosten voor een maaltijd inclusief frisdrank bedragen vier euro voor volwassenen en twee euro voor kinderen tot twaalf jaar. Inwoners van Diemen die over een Stadspas beschikken betalen slechts een euro. Bezitters van een Stadspas kunnen zich overigens alleen bij de receptie van de gemeente inschrijven.

Er zijn 250 plaatsen beschikbaar. Met diverse dieetwensen wordt rekening gehouden en de organisatie vraagt de deelnemers aan de Vrijheidsmaaltijd om een eigen bord, soepkom, bestek en beker mee te nemen.

Mooi weer
De organisatie hoopt dat het op 5 mei mooi weer zal zijn. Maar als er onverhoopt toch sprake is van slecht weer zal er worden uitgeweken naar een andere locatie.

De gemeente hoopt dat bedrijven en particulieren in Diemen als sponsor van de Vrijheidsmaaltijd willen fungeren. Dit kan een financiële bijdrage zijn of een bijdrage in natura. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen door een e-mail te sturen naar info@streetdinners.org.