De Muiderstraatweg en Hartveldseweg worden opgeknapt.
De Muiderstraatweg en Hartveldseweg worden opgeknapt. Foto: Trudy Kroese

Plannen Oost-West as worden gepresenteerd

DIEMEN - Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorlopige inrichtingsontwerp vastgesteld voor de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg, deelgebieden van de Oost-West As.

De gemeenteraad praat vanavond over het voorlopig ontwerp. Het voorlopig ontwerp wordt tijdens een inloopavond op dinsdag 11 april (van 19.30 tot 21.30 uur) in Schuilkerk de Hoop aan belangstellenden gepresenteerd en toegelicht.

De Oost-West As loopt dwars door Diemen, van de A10 naar de Provincialeweg. In het voorstel zijn onder andere het groen, de wandelboulevard, de oversteekplaatsen en de haltes van bus en tram ingetekend. Wethouder Scholten "Wij zijn blij met het voorliggende ontwerp; ik denk dat het rechtdoet aan de eerdergeformuleerde ambities om onder meer de recreatieve waarde van de as te versterken. Zo zit er in het ontwerp een mooie wandelboulevard met vlonders waardoor je dichter bij het water kunt zitten. Er komen veel bomen en het geheel krijgt een groen karakter. Dat groene karakter betekent ook dat we minder auto's langs de waterkant willen hebben. Met elkaar moeten we daarom kijken hoe we de parkeerruimte slim kunnen inrichten en reguleren." Met bewoners, ondernemers en belangenverenigingen aan en in de buurt van de Muiderstraatweg en de Hartveldseweg is begin 2013 gebrainstormd over de toekomst van de Oost-West As. Op basis van brainstormavonden en na afstemming met professionele partijen zoals het GVB en de Vervoersregio Amsterdam is een ambitiedocument opgesteld. Dit document maakt inzichtelijk hoe een kwaliteitsslag in de openbare ruimte kan worden gerealiseerd waarbij de recreatieve, stedenbouwkundige en economische waarden van de weg worden versterkt en de verkeerskundige functie wordt gewaarborgd. De ontwikkeling van de Oost-West As heeft gevolgen voor de haltes van tram 9. De haltes in beide richtingen bij de Nicolaas Lublinkstraat en de Schoolstraat (bij de Sint Petrus' Bandenkerk) verdwijnen. Hiervoor in de plaats komen tramhaltes in beide richtingen op de Hartveldseweg tussen de Ouddiemerlaan en de Burgemeester Bickerstraat. Het reduceren van het aantal tramhaltes heeft tot gevolg dat de tram sneller door Diemen kan rijden. Dit is een wens van het GVB. Het tracé van de tram in de richting van Amsterdam krijgt tussen de Diemerbrug en de Venserbrug een vrije baan. Hierdoor kan worden voorkomen dat trams in een file terechtkomen.

Tramhaltes komen op nieuwe plaatsen