Winkelcentrum Diemerplein trekt steeds meer klanten.
Winkelcentrum Diemerplein trekt steeds meer klanten. Foto: Trudy Kroese

Waardering voor winkelcentrum Diemerplein

DIEMEN - De meeste Diemenaren doen hun dagelijkse boodschappen dicht bij huis, terwijl ze niet-dagelijkse aankopen steeds meer via internet aanschaffen. Deze trend is een van de uitkomsten van het onderzoek naar winkelgedrag in de Randstad dat afgelopen najaar in opdracht van de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht is uitgevoerd: het Koopstromenonderzoek KSO2016. Opvallend is dat de waardering voor winkelcentrum Diemerplein hoger is van mensen van buiten Diemen dan van inwoners van de gemeente.

Voor het onderzoek zijn in alle gemeenten in de Randstad minimaal 385 inwoners van 18 jaar en ouder gevraagd naar hun koopgedrag. In een benchmark wordt Diemen vergeleken met gemeenten met 20.000 tot 35.000 inwoners met een vergelijkbaar winkelaanbod.

Volgens het onderzoek waren de bestedingen aan detailhandel in Diemen in 2016 98 miljoen euro. Die zijn nader te verdelen in 71 miljoen euro aan dagelijkse artikelen en 27 miljoen euro aan niet-dagelijkse artikelen. De bestedingen aan dagelijkse aankopen in Diemen komen voor 82% van eigen inwoners en voor 18% van buiten Diemen (14% uit Amsterdam en 3% uit Ouder-Amstel). Ook de bestedingen aan niet-dagelijkse artikelen in Diemen komen voor het grootste deel van eigen inwoners (72%), gevolgd door Amsterdam (15%) en Ouder-Amstel (3%). Voor dagelijkse aankopen blijft 72% van de inwoners in Diemen en gaat 10% naar Amsterdam, 7% naar Gooise Meren en 1% naar Ouder-Amstel. 2% doet inkopen via internet.

Voor niet-dagelijkse aankopen gaan de meeste inwoners naar Amsterdam (37%), blijven in Diemen (25%), of gaan naar Amstelveen (2%) en Gooise Meren (2%). Maar liefst 21 procent van de inwoners van Diemen koopt die artikelen via internet.

In vergelijking met hetzelfde onderzoek in 2011 stegen de bestedingen in het centrum van ruim € 43 miljoen naar ruim € 64 miljoen. Dit is mede het gevolg van het nieuwe winkelcentrum Diemerplein. Voor dagelijkse artikelen zoals levensmiddelen en drogisterijartikelen was een stijging te zien van 46%, voor niet-dagelijkse artikelen zoals mode & luxe, vrije tijd, en in en om huis was deze stijging 38%. Voor zowel de dagelijkse als niet-dagelijkse artikelen kwamen de bestedingen voor circa drie kwart uit de eigen gemeente en voor circa een kwart van buiten Diemen. De gemiddelde bestedingen per m2 voor dagelijkse artikelen zijn met € 7941 vergelijkbaar met de benchmark; voor niet-dagelijkse artikelen zijn deze met € 3035 hoger dan de benchmark.

Winkelcentrum Diemerplein krijgt een rapportcijfer van 7,6. Daarbij is de waardering van bezoekers uit andere gemeenten hoger dan de waardering van Diemenaren. Wethouder Economische Zaken Jeroen Klaasse: "Het is goed om te zien dat onze inwoners tevreden zijn over het winkelaanbod en de openingstijden. Wat daarbij opvalt is dat de waardering voor winkelcentrum Diemerplein van bezoekers uit andere gemeenten met een 8,2 hoger is dan van onze eigen inwoners met een 7,5. Goed om te zien dat inwoners uit omliggende gemeenten het herontwikkelde centrum weten te vinden en waarderen. Wij blijven ons best doen de goede voorzieningen van Diemen in en buiten Diemen beter op de kaart te zetten. De gemeente Diemen streeft naar een toekomstbestendig, divers en duurzaam winkelaanbod. De uitkomsten van het koopstromenonderzoek zijn voor ons van belang om meer inzicht te krijgen in het winkelgedrag van onze inwoners en bezoekers aan Diemen, evenals in de waardering van de winkelvoorzieningen."

Het koopstromenonderzoek biedt onvoldoende informatie voor een nadere specificatie voor de wijkwinkelcentra in Diemen-Noord en Diemen-Zuid. Wel biedt het onderzoek beperkte informatie over de zogenaamde 'perifere detailhandel' op De Sniep. Van de totale bestedingen op die locatie komt 75% uit Diemen, gevolgd door Amsterdam (17%) en Weesp (5%).

Koopzondagen en markt
Ruim drie kwart van de respondenten maakt weleens gebruik van de koopzondag van winkelcentrum Diemerplein. Een derde van hen doet dit wekelijks. Ruim de helft van de respondenten maakt weleens gebruik van koopzondagen in overige winkels. Zo'n 80% vindt de huidige openingstijden van de winkels in Diemen ruim genoeg. Ruim twee derde van de respondenten bezoekt de weekmarkt. Dit varieert van wekelijks bezoek (15%), 2-3 keer per maand (12%), 1 keer per maand (9%) en een paar of 1 keer per jaar (resp. 23% en 9%).

Hans Püttmann, voorzitter van winkeliersvereniging Diemerplein, is blij met de waarderingscijfers. "Ik denk dat mensen van buiten Diemen positief verrast zijn over hoe mooi het winkelcentrum eruitziet. Inwoners van Diemen zijn er inmiddels aan gewend. Daarnaast spelen misschien ook sentimenten uit het verleden een rol. Door de verbouwing en nieuwbouw is het winkelcentrum toen lange tijd niet optimaal bereikbaar geweest. Wij krijgen veel positieve reacties van klanten. Wel is er nog steeds kritiek op het betaaldparkeren. Ondanks de redelijk vriendelijke parkeertarieven en de hulp van 1,- euro retour als men boodschappen doet bij Albert Heijn, zouden wij toch graag ook zien dat onze klanten een bepaalde tijd gratis kunnen parkeren."

De wekelijkse markt op het Diemerplein is in trek.
Hans Püttmann, voorzitter  winkeliersvereniging.