De Cliëntenraad Participatiewet van Diemen.
De Cliëntenraad Participatiewet van Diemen.

Cliëntenraad wil zichtbaarder worden

DIEMEN - Brigitte Ran is voorzitter van de Cliëntenraad Participatiewet in Diemen. De cliëntenraad is actief met vraagstukken en thema's die betrekking hebben op de Participatiewet, waaronder minimabeleid, bijstandsuitkeringen, Wajong, de banenafspraak, armoedebeleid en schuldhulpverlening. Brigitte Ran vertelt over de cliëntenraad.

Wat doet de Cliëntenraad Diemen?
"De Cliëntenraad Participatiewet is een onafhankelijk adviesorgaan van de gemeente Diemen. Zij geeft gevraagd en ongevraagd advies over beleid en notities op het gebied van de Participatiewet en minimabeleid. In de cliëntenraad behandelen wij geen individuele problemen van de burger, maar houden wij ons bezig met het collectief belang. We denken mee over de beleidskeuzes van de gemeente en wijzen op mogelijke verbeteringen in de uitvoering van de Participatiewet. Dit doen wij door het aanleveren van gevraagd of ongevraagd advies. De cliëntenraad heeft negen leden onder wie een voorzitter en een secretaris. We zijn vrijwilligers en een aantal van ons is ervaringsdeskundige, bijvoorbeeld omdat zij te maken hebben of te maken hebben gehad met een of meerdere terreinen waarop wij actief zijn. Wij vergaderen elke derde woensdagochtend van de maand in het gemeentehuis. Bij die vergadering is altijd een ambtenaar van de afdeling Sociale Zaken van de gemeente aanwezig, zodat wij tijdig worden geïnformeerd over beleidszaken. Een keer per jaar vergaderen wij met wethouder Ruud Grondel."

Waarom ben je lid geworden van de cliëntenraad?
"Ik ben in oktober 2014 lid geworden van de cliëntenraad en sinds januari 2015 voorzitter. De reden dat ik lid ben geworden van de cliëntenraad is dat ik het belangrijk vind dat het beleid van de gemeente goed wordt uitgevoerd en erop gericht is om mensen die in een moeilijke positie zitten samen met een team van ervaringsdeskundigen goed op weg te helpen."

Geef een voorbeeld van een advies van de cliëntenraad?
"We hebben afgelopen twee jaar een aantal gevraagde adviezen geschreven, waaronder een advies over de Wet taaleis, individuele studietoeslag, beleidsnota schuldhulpverlening, gratis openbaar vervoer voor ouderen, advies beleidsregels chronisch zieken en gehandicapten en herijking inkomensondersteunend armoedebeleid. Maar ook bijvoorbeeld een ongevraagd advies over uniformering kwijtscheldingsnota gemeentelijke belasting. Wij zijn er alert op dat de gemeente aandacht heeft voor het geven van goede voorlichting en correcte bejegening van cliënten, waaronder een goede uitleg over procedures, rechten en plichten. Om een voorbeeld te geven: mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt en een uitkering aanvragen, worden geconfronteerd met allerlei regels en formulieren. Dat is vaak moeilijk, zeker voor mensen die de Nederlandse taal niet goed beheersen of niet eerder met zo'n situatie te maken hebben gehad. Vaak zie je dat cliënten na verloop van tijd met allerlei problemen te maken krijgen, hetgeen stress geeft en effect kan hebben op hun gezondheid. Sommige mensen raken daardoor in een sociaal isolement. Wij blijven de gemeente voor wat betreft beleid en uitvoering van de Participatiewet toetsen en volgen."

Hoe gaat de gemeente om met kritiek van de cliëntenraad?
"Op een goede manier. De meeste ambtenaren met wie wij contact onderhouden werken al lang bij de gemeente en hebben veel kennis van zaken. Ook zij streven naar een goed sociaal beleid. Zij reageren goed op onze opmerkingen en aanmerkingen en zijn ook ontvankelijk voor kritiek. Onze ervaringen met wethouder Grondel zijn eveneens goed."

Hoe zijn jullie contacten met de achterban, de cliënten?
"Wij vinden het belangrijk dat wij signalen van onze achterban opvangen en kunnen wij hier advies over geven aan het college van B en W. Wij gaan soms op werkbezoek, bijvoorbeeld naar de Voedselbank Diemen en Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid. We zijn lid van de landelijke cliëntenraad en het regionale cliëntenraden overleg groot Amsterdam. Wij ondernemen activiteiten om beter op de hoogte te zijn van hetgeen bij onze achterban leeft. Wij zijn bijvoorbeeld bezig met het verbeteren van onze Facebookpagina. Cliënten kunnen daar hun ervaringen op kwijt. Wij kunnen die ervaringen vervolgens meenemen als wij advies geven aan het college van B en W. Daarnaast willen wij zichtbaarder zijn voor de inwoners van Diemen. Wij zijn van plan om tijdens de Gemeentedag tijdens het Diemer Festijn met een kraam voor het gemeentehuis te gaan staan. Inwoners van Diemen kunnen dan kennis met ons maken."

Een aantal mensen in Diemen zit in een lastige situatie.
"Wij willen graag dat iedereen met een afstand tot de arbeidsmarkt gelijke kansen krijgt. Vaak zie je dat iemand die zijn of haar baan kwijtraakt, of een zzp'er die opeens veel minder opdrachten krijgt, met financiële problemen te maken kan krijgen. Als een dergelijke situatie lang duurt, bijvoorbeeld omdat mensen met een huurachterstand te maken krijgen, kunnen problemen zich opstapelen. Wij adviseren dan ook om zo snel mogelijk hulp aan te vragen. Ook zie je dat mensen ziek worden en dat hun geestelijke belastbaarheid afneemt. Zij zijn alleen nog maar bezig met hun problemen. Er zijn mensen die de post niet meer durven open te maken omdat zij vrezen rekeningen te moeten betalen. Dit maakt de situatie alleen maar erger. Het gevolg is vaak dat zij met deurwaarders en nog hogere rekeningen worden geconfronteerd. Mijn advies aan mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt is om te voorkomen dat zij in een sociaal isolement terechtkomen. Dat kan bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen of stage te gaan lopen. Je bent dan met andere zaken bezig en ontmoet andere mensen. Dat geeft afleiding. Het verhoogt meestal ook de kans om een nieuwe baan te vinden. Maar ook als je geen vrijwilligerswerk wilt doen of geen stage wilt lopen is het van belang om actief te blijven binnen de samenleving. Je kunt bijvoorbeeld naar het Huis van de Buurt gaan. Daar worden veel activiteiten georganiseerd die weinig kosten. Ook kun je bij De Brede HOED terecht voor hulpvragen."

Brigitte Ran, voorzitter van de Cliëntenraad Participatiewet.