Volgens burgemeester Boog leveren inwoners en ondernemers een belangrijke bijdrage aan de veiligheid, bijvoorbeeld door WhatsAppgroepen.
Volgens burgemeester Boog leveren inwoners en ondernemers een belangrijke bijdrage aan de veiligheid, bijvoorbeeld door WhatsAppgroepen. Foto: Trudy Kroese

Boog neemt maatregelen tegen ernstige criminaliteit

DIEMEN - Burgemeester Erik Boog heeft recent een aantal zichtbare maatregelen genomen tegen ernstige criminaliteit. Naast deze aanpak gelooft hij sterk in preventiemaatregelen.

Boog: "Wat heel zichtbaar is, is de sluiting van panden die ruimte bieden voor ernstige criminaliteit. Dat kunnen woningen of bedrijfspanden in Diemen zijn. Vooral vanwege de vondst van grootschalige drugsteelt en wapens worden panden gesloten. Maar we zien ook dat er meer signalen over criminele activiteiten worden opgepakt, er meer onderzoeken plaatsvinden, leidend tot meer aanhoudingen. We zijn met alle partners steviger in het potje aan het roeren en dan komt er ook meer naar boven."

"Ik geloof sterk in preventiemaatregelen en het voorkomen van problemen door werk te maken van een goed sociaal beleid en leefbaarheid. Dat doen we in Diemen erg goed. De samenwerking binnen De Brede HOED, met de Stichting Welzijn Diemen, de straatcoaches, de woningcorporaties en andere maatschappelijke partners loopt goed. Maar soms is dat niet voldoende. Dan moet je extra maatregelen treffen en wat harder optreden. Daar deins ik niet voor terug. Maar ik heb daarbij wel de hulp nodig van alle partners én de inwoners van Diemen. Samen zijn wij de oren en ogen van de buurt. Een goed voorbeeld is de rol van particuliere verhuurders. Er kunnen al veel criminele activiteiten voorkomen worden als deze verhuurders hun potentiële huurders beter screenen. Daar spreken we deze verhuurders nu ook op aan."

Boog ziet ook veel kansen door samenwerking met inwoners en ondernemers. "Er zijn steeds meer Diemenaren aangesloten bij Burgernet of een WhatsAppgroep in de buurt. Daarmee worden ze steeds belangrijker in het signaleren en opsporen van strafbare feiten. Maar ook een gezamenlijke aanpak met ondernemers is van belang. Zo komen we in 2017 tot een Digitaal Opkoop Register in Diemen. Personen en bedrijven die handelen in tweedehands- en bepaalde 'ongeregelde' goederen moeten dit gaan melden en registreren. Dit zal een effectief instrument tegen de heling van gestolen goederen zijn. Ook hier loont samenwerking."

De gemeente werkt steeds intensiever samen met de politie bij het oplossen en voorkomen van criminaliteit. Gemeentelijke teams als Openbare Orde en Veiligheid, Burgerzaken, Handhaving en Sociale Zaken delen steeds meer informatie en signalen. "Daarnaast werken wij goed samen met het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Amsterdam-Amstelland (RIEC), het Openbaar Ministerie, de Belastingdienst en de FIOD. Al deze informatie leidt ertoe dat wij over een totaalplaatje beschikken en georganiseerde criminaliteit op het spoor kunnen komen."

De burgemeester wijst erop dat ook particuliere verhuurders een belangrijke bijdrage kunnen leveren bij het voorkomen van strafbare feiten. "Er kunnen al veel criminele activiteiten worden voorkomen als deze verhuurders hun potentiële huurders beter screenen. Daar spreken we deze verhuurders nu ook op aan." Boog heeft recent een aantal woningen en bedrijfspanden voor een periode van minimaal drie maanden gesloten omdat er sprake was van zware criminaliteit. In één geval ging het om een onderzoek van de FIOD, in andere gevallen om hennepkwekerijen. "Wij krijgen de beschikking over steeds meer informatie en ik verwacht dat dit in de toekomst tot meer aanhoudingen zal leiden."

Burgemeester bezoekt regelmatig slachtoffers van misdrijven

Boog ziet ook veel kansen door samenwerking met inwoners en ondernemers. Dat de samenwerking tussen de politie, bewoners en gemeente effectief is bleek recent nog na twee misdrijven. Een bejaarde man werd enkele weken geleden in het gezelschap van zijn kleindochter in elkaar geslagen bij winkelcentrum Diemen-Noord, nadat hij een 17-jarige jongen op zijn gedrag had aangesproken. De jongen reed met zijn scooter op het trottoir. Op basis van getuigenverklaringen kon de jongen een dag later worden aangehouden. Afgelopen weekeinde arresteerde de politie in de wijk Plantage De Sniep twee inbrekers nadat een getuige onmiddellijk 112 had gebeld.

Boog: "Ik bezoek regelmatig slachtoffers van misdrijven en merk dan dat hetgeen gebeurd is een enorme impact op het slachtoffer heeft. Mensen kunnen een beroep doen op Slachtofferhulp en de politie verleent ook steeds meer nazorg."