Marinus van Dijk dirigeert tijdens de Maestro van Diemen.
Marinus van Dijk dirigeert tijdens de Maestro van Diemen. Foto: Trudy Kroese

Diemer Harmonie maakt al 120 jaar muziek

DIEMEN - De Diemer Harmonie bestaat op 20 maart 120 jaar. Uiteraard laat de vereniging dit lustrum niet ongemerkt voorbij gaan. Voorzitter Hubert de Leeuw en ex-voorzitter Diny Koremans vertellen over de vereniging die zeer actief is in Diemen. Ook aandacht voor dirigeerwedstrijd Maestro van Diemen, die zondagavond in Theater de Omval plaatsvond.

De Diemer Harmonie is de op een na oudste vereniging van Diemen. Alleen de Diemer IJsclub bestaat langer. Die vereniging werd in 1887 opgericht.

Diny Koremans is al vijftig jaar lid van de Diemer Harmonie. Zij debuteerde als 19-jarige bij een solistenconcours, georganiseerd door de toen 70-jarige Diemer Harmonie. Dirigent J.B. Kling bood haar een plaats in het orkest aan. "Ik woonde toen net als nu in Amsterdam. Ik hoefde de eerste twee jaar geen contributie te betalen omdat ik als student de middelen niet had. Ik werd van huis opgehaald en later weer naar huis gebracht. Als tegenprestatie besloot ik zitting te nemen in het bestuur. Ik ben 43 jaar bestuurslid geweest, waarvan twintig jaar voorzitter. Ik ben overigens niet het langst lid van de Diemer Harmonie. Dat is Henny Ploeg, zij is al 63 jaar lid." Hubert de Leeuw is sinds 1994 lid van de Diemer Harmonie. "Ik woonde tegenover Theater de Omval. Via een collega van het werk ben ik lid geworden van de Diemer Harmonie. Sinds twaalf jaar ben ik voorzitter. Nee, ik woon niet meer in Diemen."

De 45 leden van de Diemer Harmonie variëren van jong tot oud. Ook blaasorkesten in deze regio hebben te maken met vergrijzing, geeft Diny aan. Zij was betrokken bij de oprichting van de Muziekschool Diemen in 1988 en het Diemer Orkestje in 1994. De Muziekschool Diemen telt zo'n 160 leerlingen die lessen volgen om hun instrument te leren beheersen. Het Diemer Orkestje is op dit moment het opleidingsorkest van de Muziekschool Diemen en telt twintig leden. Regelmatig stromen er leden van het Diemer Orkestje door naar de Diemer Harmonie.

Optreden, dat doet de Diemer Harmonie met regelmaat. Tijdens Koningsdag treedt de Diemer Harmonie op voor het gemeentehuis. De Diemer Harmonie speelde vorig jaar tijdens het jazzfestival Duke op het Diemerplein en gaf een optreden op de Campus Diemen Zuid. Ook tijdens speciale gelegenheden kan er een beroep worden gedaan op het orkest. De Diemer Harmonie trad bijvoorbeeld op bij het afscheid van burgemeester Amy Koopmanschap en ook tijdens de installatie van burgemeester Erik Boog. De burgemeester van Diemen is traditioneel beschermheer of beschermvrouw van de Diemer Harmonie. Daarnaast treedt de Diemer Harmonie altijd op tijdens de herdenking op 4 mei bij het gemeentehuis, de herdenking op begraafplaats Rustoord, en rond kerst in winkelcentrum Diemerplein en in woon- en zorgcentrum De Diem.

Het lustrum is uiteraard aanleiding voor een aantal aantal feestelijke activiteiten dit jaar. Zondag vond de dirigeerwedstrijd Maestro van Diemen plaats. Vijf kandidaten met nauwelijks dirigeerervaring namen het tegen elkaar op door de Diemer Harmonie te dirigeren. Het betrof Peter Roest (voormalig lid van Edog), Marinus van Dijk (oud-voorzitter winkeliersvereniging Diemerplein), Ellen van den Tol (voorzitter Muziekschool Diemen), Steven Dijk (voorzitter Kunstzin Diemen en voormalig wethouder van Diemen) en Dagmar Terpstra, theatermaker uit Utrecht.

Maestro van Diemen
De kandidaten kregen in de periode voor de Maestro van Diemen twee keer les van Vincent van den Bijlaard, de vaste dirigent van de Diemer Harmonie. Daarnaast mochten zij ook twee keer repeteren met het orkest. Zondagmiddag werd de generale repetitie gehouden en zondagavond mochten de deelnemers vol aan de bak. De Maestro van Diemen was een geslaagd evenement. De zaal zat vol en de bezoekers genoten van de dirigenten en het orkest. De vijf deelnemers speelden allen een verplicht bluesnummer en een nummer dat zij zelf hadden uitgekozen.

De jury bestond uit Vincent de Kort (internationaal dirigent en bekend van tv), Dirk van der Niet (oud-dirigent van de Diemer Harmonie) en Céleste Zewald (klarinettiste). Zij beoordeelden de vijf dirigenten en bepaalden dat Peter Roest en Steven Dijk na de eerste ronde afvielen. Marinus van Dijk, Ellen van den Tol en Dagmar Terpstra mochten na de pauze elk het orkest nog een keer dirigeren. De jury wees Dagmar Terpstra als winnaar aan. Dagmar kreeg tevens de publieksprijs en werd ook door de leden van de Diemer Harmonie als beste dirigent aangewezen. Hubert de Leeuw is zeer tevreden over de Maestro van Diemen. "Ik vond het evenement geslaagd. Wij hebben veel tijd in de voorbereiding gestoken en het is precies zo gelopen als wij hadden gehoopt. Ik vond het heel erg leuk en de reacties waren positief."

De Diemer Harmonie wacht een druk jaar. Naast optredens op Koningsdag en 4 mei geeft het orkest op 28 mei een optreden in het Openluchtmuseum in Arnhem en treedt het op 11 juni op tijdens het jazzfestival Duke op het Diemerplein. In oktober wordt een Play In in Theater de Omval gehouden. De Diemer Harmonie nodigt dan inwoners van Diemen en de regio die een blaasinstrument bespelen uit om mee te spelen. De Diemer Harmonie en de andere muzikanten zullen eerst repeteren en daarna een concert geven. In november vindt het traditionele najaarsconcert plaats in Theater de Omval.

Diny Koremans, Henny Ploeg en Hubert de Leeuw.
De Diemer Harmonie in de muziektent.