Louise heeft heel veel kinderen in haar groepen gehad.
Louise heeft heel veel kinderen in haar groepen gehad. Foto: Trudy Kroese

'Ik vind mijn werk superleuk'

DIEMEN - Louise Schreuders was op woensdag 1 maart 25 jaar in dienst als leidster van de peuterspeelzaal in brede school Noorderbreedte. Zij heeft door de jaren heen honderden kinderen begeleid op weg naar de basisschool.

Louise groeide op in Amsterdam-Oost en woont sinds 1990 in Diemen-Noord. "Ik hoorde in 1992 van Lidy de Rijk, die hoofd was van basisschool De Duif, dat er in die school een peuterspeelzaal zou komen. Een van de oprichters was Krijn Piening. Ik heb toen gesolliciteerd en ben op 1 maart 1992 bij peuterspeelzaal de Tuimelaar begonnen."

Modern schoolgebouw
Sinds de Noorderbreedte is geopend is de peuterspeelzaal in het moderne schoolgebouw gevestigd. Dat geldt ook voor peuterspeelzaal 't Kloddertje die vroeger in basisschool 't Palet was gevestigd. De namen de Tuimelaar en 't Kloddertje worden niet meer gebruikt. Beide worden nu peuterspeelzaal Noorderbreedte genoemd.

Achterstanden
Louise: "Kinderen tussen de twee en vier jaar kunnen twee, drie of vier dagdelen terecht bij de peuterspeelzaal. Mijn collega's en ik laten de kinderen niet alleen maar spelen, maar werken een programma af dat erop is gericht om de kinderen voor te bereiden op de basisschool. Het is belangrijk dat eventuele achterstanden met taal, rekenen of problemen met de motoriek of op sociaal-emotioneel gebied vroegtijdig worden gesignaleerd en worden opgepakt."

"Als een kind problemen heeft met taal wordt hij of zij naar de logopedie doorverwezen. Hebben kinderen last van hun motoriek dan kan de kinderfysiotherapeut worden ingeschakeld. Het is belangrijk dat kinderen goed kunnen functioneren op het moment dat zij naar de basisschool gaan. Als een kind met bijvoorbeeld een taalachterstand naar de basisschool gaat is het eigenlijk al te laat."
Ervaringen uitwisselen
Zij geeft aan dat veel ouders van kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan in contact met elkaar komen. "Ouders kunnen ervaringen uitwisselen over bijvoorbeeld het opvoeden van kinderen. Opvoeden van kinderen is niet makkelijk en vrijwel alle ouders twijfelen weleens en stellen zichzelf de vraag of zij het wel goed doen. Het is dan prettig dat zij met elkaar kunnen praten." Louise begeleidt drie verschillende groepen met elk vijftien peuters. Zij heeft door de jaren heen vele honderden peuters in haar groepen gehad. Soms komt zij kinderen, tieners of volwassenen tegen die bij haar in de groep hebben gezeten.

"Ik zie ook wel eens iemand in het DiemerNieuws staan die ik in de groep heb gehad. Vorige week stond Youki Overkleeft in de krant en recent nog ijszwemmer Fergil Hesterman. Ik vind het leuk om te lezen dat het goed met hen gaat."

'Opvoeden van kinderen is niet makkelijk'

Elke dag anders
Louise, moeder van twee volwassen dochters, straalt als zij over haar werk vertelt. "Ik vind mijn werk superleuk. Elke dag is anders. Ik vind het leuk om kinderen te begeleiden, hen dingen te leren, mooi om met hun fantasie mee te gaan en de kinderen te zien genieten. Ik hoop dat ik dit werk nog heel lang kan blijven doen."