Op Plantage De Sniep wordt weer volop gebouwd, bestaande woningen hebben WKO, nieuwe woningen krijgen weer verwarming uit gas.
Op Plantage De Sniep wordt weer volop gebouwd, bestaande woningen hebben WKO, nieuwe woningen krijgen weer verwarming uit gas. Foto: Trudy Kroese

Nieuwe woningen Sniep gaan weer stoken op gas

DIEMEN - Hoewel het systeem van warmte-koudeopslag (WKO) was voorzien voor de hele wijk Plantage De Sniep, zullen de woningen die nog moeten worden opgeleverd toch weer worden aangesloten op het aardgasnet. En dat terwijl vorig najaar besloten is dat bijna alle woningen in Nederland vanaf 2030 de energie niet meer uit aardgas mogen halen.

"Die nieuwe bewoners hebben geluk dat ze niet vastzitten aan een wurgcontract", vindt Gijs Manintveld van de Vereniging Betaalbare warmte voor de Sniep. Toekomstig bewoner Peter Karsch koos juist voor Plantage De Sniep vanwege de belofte in de verkoopbrochures dat de wijk 'bijna klimaatneutraal' zou worden, onder meer door de WKO-installatie. "Ik zit natuurlijk ook niet te wachten op storingen en problemen, maar ik zou in ieder geval graag een keuze hebben in plaats van de enige keuze die we nu krijgen: aansluiting op het gas. Bovendien, overal hoor je dat we juist van gas af moeten, wie betaalt de kosten als we over een tijd onze installatie moeten laten ombouwen?"

"In Diemen wordt samen met Liander in kaart gebracht hoe we, onder meer om onze ambitie voor een energieneutrale gemeente in 2040 te behalen, alle woningen van het gas af kunnen halen", meldt verantwoordelijk wethouder Ruud Grondel. De gemeente steunt ook initiatieven als 'nul op de meter' en de collectieve aankoop van zonnepanelen. Evert Kuiken van Duurzaam Dorp Diemen snapt het besluit voor Plantage De Sniep niet. Hij is juist bezig zijn woning op andere energiebronnen aan te sluiten. "Om je bestaande woning om te bouwen naar een gasloze woning kost wel 35.000 euro. Andere oplossingen als zonnepanelen zijn ook kostbaar. Om over te stappen moeten eigenaren dus wel zeer gemotiveerd zijn en de noodzaak ervan inzien, als je het geld al kunt opbrengen. Nieuwe woningen weer aansluiten op het gas geeft dus een verkeerde boodschap", vindt Kuiken. "De ambitie voor duurzaamheid in Diemen is hoog, maar het beleid en de uitvoering laag en erg versnipperd."

Waarom wordt eigenlijk weer gekozen voor gas voor de rest van Plantage De Sniep? "Het WKO-project De Sniep voor Eneco eindigt bij 376 woningen, dit is contractueel zo afgesproken", meldt Eneco. De woningen in Plantage De Sniep worden gebouwd door ontwikkelaars BPD en Dura Vermeer. "Na lang onderzoek bleek dat de techniek ons heeft ingehaald als het gaat om duurzame verwarming en energieopwekking", melden de ontwikkelaars. "De combinatie van een gasgestookte hoogrendementsverwarming met zonnepanelen blijkt voor alle partijen efficiƫnter en gunstiger. Zodoende is besloten de vervolgfases niet meer op de WKO aan te sluiten." Over die zonnepanelen is overigens ook weer discussie: die zijn voorzien op de noordzijde van de daken, terwijl de zuidzijde veel meer rendement zou opleveren.

Dat de techniek ons heeft ingehaald, klopt niet, zegt Kuiken. "Terug aan het gas, dat is 20 jaar terug in de tijd. Bovendien meldde een expert mij dat een goede WKO niet duurder hoeft te zijn dan gas, wel duurzamer!"

Zijn dan de technische problemen met de huidige WKO-installatie een reden voor het besluit? Nee, zegt wethouder Lex Scholten. "Dat besluit is drie jaar geleden al genomen. Om de gestagneerde bouw weer vlot te trekken in het project hebben we de overeenkomst met de projectontwikkelaars gewijzigd. Het had vooral erg met de kosten te maken: de prijzen van de huizen waren te hoog met de WKO-installatie." Voor Scholten is er dan ook geen reden om weer om tafel te gaan met de ontwikkelaars. "De gemeente is in deze geen partij." Dat vindt ook Grondel. "Hier stonden we voor een voldongen feit, al is het wel heel jammer. Maar voor de ambitie om energieneutraal te worden is isolatie van de woningen belangrijker dan de energiebron. En er zijn ook alternatieven."

'Nieuwe woningen weer aansluiten op gas geeft verkeerde boodschap'

Overigens zal Liander zodra de gaswet wordt aangepast en er geen verplichting meer is dat woningen moeten worden aangesloten op het aardgasnet, stoppen met het aansluiten van nieuwe woningen op het aardgasnet, maar zover is het nog niet.
De andere grotere nieuwbouwprojecten in Diemen zullen ook geen WKO-installatie krijgen. De woningen in Holland Park worden aangesloten op de stadsverwarming, die gebruikmaakt van de, gasgestookte, Nuoncentrale. De appartementen in De Diemer krijgen ook weer 'gewoon' een gasgestookte CV-ketel.