Fa Adda: winnares van Gaaspcross.
Fa Adda: winnares van Gaaspcross. Foto's: Trudy Kroese

DiemerCross: genieten en afzien in de modder

DIEMEN - Rond de tweehonderd volwassenen en ongeveer twintig kinderen hebben zondag deelgenomen aan de DiemerCross in het Diemerbos. Het parcours was net als tijdens voorgaande edities zwaar. Ook dit jaar verloor een aantal deelnemers hun sportschoenen in de drassige modder.

Het was zondagochtend druk bij de ingang van het Diemerbos aan de Muiderstraatweg. De deelnemers en toeschouwers werden welkom geheten met muziek van dweilorkest de Neuteblazers. De muzikanten speelden klassiekers van onder anderen The Beatles en The Rolling Stones. Het kan slechter.

De deelnemers konden zich omkleden in een tent. In een andere tent werd koffie en thee geschonken. Ook kon er een broodje worden gekocht dat even verderop met een heerlijke hamburger werd belegd. Leden van Scouting Diemen bakten ook dit jaar de hamburgers. Aschwin van Wel, voorzitter van Scouting Diemen, had het duidelijk naar zijn zin. "Ik vind dit een echt lokaal evenement. Bij de organisatie zijn veel inwoners van Diemen betrokken. Dat maakt het voor mij extra leuk."

Kees van den Berg is inwoner van Diemen en lid van AV '23. Hij vertelde dat ongeveer een kwart van de leden van de atletiekclub uit de Watergraafsmeer in Diemen woont. Hij was tevreden over het aantal deelnemers. "Een aantal deelnemers heeft zich vlak voor de start ingeschreven."

Alle atleten wisten één ding zeker: het zou een zware wedstrijd worden. Het had in de periode voor de DiemerCross geregend en dat maakte het toch al zware parcours extra lastig. De jeugdcross ging om 11.30 uur van start. Het startschot werd gelost door Marit Engelberts, de kinderburgemeester van Diemen. Zij kreeg een echt pistool aangereikt van Guus Piërlôt. Hij is bij velen in Diemen bekend als voorzitter van Hondensportvereniging Diemen. Maar hij is tevens een wapenexpert met een wapenvergunning. Hij zorgde dat het lossen van het startschot veilig verliep. Marit deed het overigens uitstekend.

De jonge deelnemers toonden karakter en liepen de jeugdcross uit. Nadat zij over de finish waren gekomen werden zij opgevangen door hun ouders en gecomplimenteerd met hun prestaties. De modder zat niet alleen aan hun schoenen en kleding, sommigen hadden zelfs modder in hun gezicht. Het was niet altijd makkelijk om de schoenen aan te houden. "Allebei mijn schoenen gingen onderweg bijna uit", lichtte een jonge deelnemer toe.

De deelnemers van de Gaaspcross (4850 meter) en de Veeneikcross (9100 meter) vertrokken om 12.00 uur. Het startschot werd gelost door wethouder van Sportzaken Jeroen Klaasse. Hij kreeg uit handen van Guus Piërlôt een revolver.

Rick Wildschut uit Diemen deed dit jaar mee aan de Veeneikcross. Hij is een ervaren hardloper en traint ook nog eens twee keer per week bij Outside Bootcamp van Samuel van Gelder. Samuel leidde ook dit jaar de warming-up. "Ik vond het opvallend dat niet alle deelnemers hebben meegedaan aan de warming-up van Samuel. Het is beter om eerst een warming-up te doen dan koud aan de wedstrijd te beginnen. Ik hoorde dat veel deelnemers het zwaar vonden. Ik vond het wel meevallen. Nee, gelukkig ben ik mijn schoenen niet verloren", aldus Rick.

Rick maakte deel uit van een groep van Outside Bootcamp die deelnam aan de DiemerCross. Er deden ook leden mee van DM Bootcamp van Dave Moen. Hij is de keeper van het eerste zondagteam van SV Diemen.

Uitslagen
De jeugdcross voor jongens tot en met 9 jaar werd gewonnen door Monne Sutorius, bij de meisjes tot 9 jaar was Maud de Jong de snelste. De jeugdcross voor jongens van 10 tot en met 12 jaar werd gewonnen door Dean Ronner. Bij de meisjes ging de eerste prijs naar Nehissa Hendriks.

De Gaaspcross bij de mannen werd gewonnen door Nicander Kemper. Bij de vrouwen ging Fa Adda als snelste over de meet. Zij won twee jaar geleden ook.

Jurian Glas was de snelste man tijdens de zware Veeneikcross. Bij de vrouwen ging de titel naar Heather Bray.

Kinderburgemeester reikt prijzen uit aan winnaars van de jeugdcross.
Volwassenen starten aan Gaaspcross en Veeneikcross.
Deelnemers spoelen de modder af.