De politici geven hun mening.
De politici geven hun mening. Foto's: Trudy Kroese

Debat jongerenraad trekt veel belangstellenden

DIEMEN - Het politiek debat dat de jongerenraad van Diemen donderdagavond in Het Wapen van Diemen heeft georganiseerd, is druk bezocht. Onder de aanwezigen waren veel jongeren.

Het debat stond in het teken van de verkiezingen voor de Tweede Kamer die op 15 maart plaatsvinden. Politici van diverse politieke partijen gingen met elkaar in debat en beantwoordden vragen van het publiek. Deelnemers aan het debat waren Bram Buskoop (SP), Barbara Gardeniers (CDA), Yvonne Welter (VVD), Fabian van Hal (GroenLinks), Ilse Smit (Partij van de Dieren), Farida Polsbroek (PvdA-raadslid in Diemen) en Mart Roumen (voorzitter van de afdeling Diemen van D66). Er deden twee inwoners van Diemen aan het debat mee: Farida Polsbroek woont al jaren in Diemen en Bram Buskoop woont sinds enige tijd op de Campus Diemen Zuid. Mart Roumen woonde lange tijd in Diemen, maar is onlangs verhuisd naar Amsterdam.

Stellingen
De politici gingen met elkaar in discussie aan de hand van stellingen die hen door de organisatie werden voorgelegd. Het ging om stellingen als: is het de taak van de overheid om meer geld uit te trekken voor defensie, mag er op middelbare scholen al dan niet ongezond voedsel worden verkocht, mag de politie gebruikmaken van tasers en is de overheid verantwoordelijk voor de integratie van vluchtelingen die in Nederland mogen blijven. Voor wie de landelijke politiek een beetje volgt waren de antwoorden van de politici niet verrassend.

De discussie over defensie was leuk. De meeste partijen zijn voorstander van samenwerking in Europees verband, waarbij voor Nederland een belangrijke rol is weggelegd bij taken van de marine. De VVD en het CDA vinden dat Nederland allereerst de eigen defensie op orde moet brengen en willen hier geld voor uittrekken.
Veel van de aanwezige jongeren mogen op 15 maart voor het eerst stemmen voor de Tweede Kamer. Irene en David bespraken na afloop het debat. Zij mogen op 15 maart voor het eerst stemmen. Ze vonden het debat zinvol, maar weten toch nog niet welke partij op 15 maart hun stem krijgt. Een ding weten zij zeker: zij gaan op 15 maart naar het stembureau, want stemmen is een burgerplicht.

Twee jonge mannen en een jonge dame vertelden dat zij al zeker weten welke partij op 15 maart hun steun krijgt. Ook zij vonden het debat zinvol, maar misten diepgang in sommige stellingen. Wel vonden zij het prettig dat zij de politici na afloop van het debat konden aanspreken.

Goede opkomst
Alysa Sinke is voorzitter van de Jongerenraad Diemen. Zij toonde zich tevreden over het debat. "De opkomst was goed, ik schat tussen de vijftig en zestig aanwezigen. Ik vond het goed dat veel jongeren vragen aan de deelnemers aan het debat durfden te stellen. Ook vond ik het prettig dat veel deelnemers na afloop bleven en aanspreekbaar waren. Ik wist voor het debat nog niet op welke partij ik op 15 maart ga stemmen, maar dat is door het debat veranderd. Een van de partijen heeft mij overtuigd."

Voorzitter jongerenraad: 'Een van de partijen heeft mij overtuigd'

Inloopavond
De Jongerenraad Diemen houdt op donderdag 2 maart een inloopavond in grand café Blauw in De Omval. Die duurt van 19.30 uur tot 21.00 uur. Geïnteresseerde jongeren kunnen dan kennismaken met de leden van de jongerenraad.

Veel vragen vanuit het publiek.