Forensen en dagjesmensen nemen dikwijls de tram.
Forensen en dagjesmensen nemen dikwijls de tram. Foto: Trudy Kroese

In steeds meer wijken neemt parkeerdruk toe

DIEMEN - De invoering van blauwe zones in Diemen is het gevolg van het parkeerbeleid in Amsterdam. De ligging van Diemen en het uitstekende openbaar vervoer spelen hierbij een grote rol.

Nadat Amsterdam op steeds meer plekken betaald parkeren had ingevoerd, weken steeds meer forensen die in de hoofdstad werken of mensen die de stad om een andere reden willen bezoeken uit naar Diemen. Zij parkeerden hun auto bij voorkeur dicht bij een halte van lijn 9 of bij een station. Bij de gemeente Diemen kwamen steeds meer klachten binnen van bewoners van het centrum die geen parkeerplek meer konden vinden. De gemeente besloot in 2005 tot het invoeren van een blauwe zone in een aantal straten die dicht bij de haltes van lijn 9 liggen. Bewoners en bedrijven kunnen een ontheffing aanvragen. Voor bewoners kost die momenteel 96 euro per twee jaar, voor bedrijven het dubbele.

De parkeerproblemen in Diemen verschoven zich door de jaren heen naar diverse andere buurten in het centrum en Diemen-Zuid. Automobilisten van buiten Diemen vonden een parkeerplaats op andere plekken, zoals dicht bij het NS-station in het centrum. De automobilisten liepen vervolgens naar het station en pakten de trein naar het Centraal Station. Een retourtje is een stuk goedkoper dan het parkeergeld in Amsterdam.

Ook in Diemen-Zuid ontstonden in diverse wijken parkeerproblemen, vooral in de buurten dicht bij het station. De metro rijdt immers eveneens naar het centrum van Amsterdam. Personen die op Schiphol het vliegtuig wilden nemen kwamen er ook achter dat een gratis parkeerplaats bij het station in Diemen-Zuid was te prefereren boven een dure parkeerplaats bij de luchthaven. In de politiek wordt de parkeerproblematiek weleens vergeleken met een waterbed. Als je op een plek druk zet, loopt het water (lees auto's) ergens anders heen. In maart gaat de gemeente tellingen uitvoeren op de parkeerplaatsen bij de derde en vierde flat van de Rode Kruislaan en bij winkelcentrum De Kruidenhof en omgeving. In de wijk Buitenlust neemt de parkeerdruk steeds verder toe. Het is goed mogelijk dat dit ook in andere buurten van Diemen-Zuid gaat gebeuren.

Wethouder Scholten geeft aan dat het parkeerbeleid de gemeente geen geld mag kosten. Dat is de reden dat er geld wordt gevraagd voor een ontheffing voor de blauwe zone en een parkeervergunning. De gemeente wil overigens ook geen geld overhouden aan het parkeren. De parkeergarage wordt geƫxploiteerd door Q-Park, de gemeente is verantwoordelijk voor het parkeren op straat. In de omgeving van winkelcentrum Diemerplein is betaald parkeren ingevoerd om kortparkeerders de mogelijk te bieden om hun auto te parkeren. "Parkeren in de parkeergarage kost minder geld dan parkeren op straat bij het winkelcentrum. Die parkeerplaatsen op straat zijn vooral bestemd voor mensen die even snel een boodschap willen doen, bijvoorbeeld een maaltijd willen afhalen, of even naar de stomerij de bank of de doe-het-zelfzaak gaan. Als wij daar een blauwe zone hadden ingevoerd, was er waarschijnlijk zelden een parkeerplaats voor kortparkeerders te vinden", aldus Scholten.

Parkeerdruk wordt weleens vergeleken met een waterbed

De metro is een aantrekkelijk alternatief voor de auto.