Mbeyu is met haar opleiding gestart.
Mbeyu is met haar opleiding gestart.

Mbeyu (16) gaat naar middelbare school in Kenia

DIEMEN - Marleen van Overbeek uit Diemen startte in november 2016 met een actie om het mogelijk te maken dat het 16-jarige weesmeisje Mbeyu uit het dorpje Kaphingo in Kenia naar de middelbare school kan gaan. De actie is een groot succes geworden. Mbeyu is veertien dagen geleden gestart met een vierjarige opleiding aan Mwanambeyu Girls High School.

Marleen is docente aardrijkskunde op het Spinoza Lyceum in Amsterdam. Daarvoor was zij lerares op twee basisscholen in Diemen: 't Palet en De Octopus. Zij startte in november met een actie via een speciale Facebookpagina met het doel om 850 euro in te zamelen. Dit bedrag is nodig om Mbeyu een jaar naar school te laten gaan. Mbeyu verblijft intern in de school.

Marleen leerde Mbeyu kennen tijdens een vakantie in Kenia. Marleen werkt samen met Mariëtte van der Velde. Mariëtte woont met haar man en dochter in Kenia en heeft zorggedragen voor het goed verlopen van alle inkopen, inschrijvingen en uitgaven voor Mbeyu en andere kinderen uit het dorp.

Marleen: "Er hebben ruim vijftig mensen een bijdrage gestort, onder wie mensen die ik niet ken. Er is 1770 euro binnengekomen. Een deel van dit geld wordt gebruikt om Mbeyu een jaar naar school te laten gaan. Een deel van het geld dat er over was is benut voor andere kinderen uit het dorp Kaphingo. Voor een jongen Ali, die maar één oog heeft, hebben we een schooluniform gekocht. Voor een meisje Nuru is schoolgeld betaald en zijn een uniform en schoolboeken gekocht en voor Chinyavu, een ander meisje, is het schoolgeld voor het derde semester van het schooljaar betaald en zijn boeken gekocht."

Marleen hoopt dat de actie Mbeyu in staat zal stellen om haar vierjarige opleiding af te maken. Dit geeft haar kans op een betere toekomst. Die toekomst was voor de start van de actie ongewis. Zo wilde haar oom dat Mbeyu niet naar school zou gaan, maar bij hem zou komen wonen om huishoudelijke taken te verrichten.

Marleen: "Ik ga in november opnieuw een actie voor Mbeyu starten en mensen vragen om weer een financiële bijdrage te verstrekken. Het geld dat wordt ingezameld is in eerste instantie bestemd voor Mbeyu. Pas als er geld overblijft kunnen wij andere kinderen helpen."

Opleiding geeft haar een kans op betere toekomst