Peter Schaper en Jaap Klinkhamer.
Peter Schaper en Jaap Klinkhamer. Foto: Trudy Kroese

Peter Schaper wint biljarttoernooi

DIEMEN - Peter Schaper heeft de dertiende editie van het open kampioenschap driebanden klein van Diemen gewonnen. Hij versloeg in een spannende finale Jaap Klinkhamer. Gijs Drost uit Diemen werd derde. Hij toonde zich in de 'troostfinale' sterker dan Peter Kulsdom.

Het was de eerste keer dat Schaper het toernooi op zijn naam wist te schrijven. Schaper speelde een uitstekend toernooi. Hij slaagde erin om al zijn wedstrijden te winnen en zette ook de hoogste serie van het toernooi neer: tien caramboles.

Voor Jaap Klinkhamer was het de tweede nederlaag in successie in de finale. Vorig jaar verloor hij de eindstrijd van Richard van der Erf. Klinkhamer won het toernooi overigens ook al een keer. Dat geldt ook voor Gijs Drost.

De deelnemers aan het driebandentoernooi speelden twee weekeinden lang met veel inzet in Café 't Pandje. En net als tijdens voorgaande edities van het toernooi waren er ook dit keer diverse verrassingen. Favoriet Joep Kruikemeier, ex-winnaar Ruben van Hetten en de vooraf als outsider genoemde Ben de Wit slaagden er niet in om de knock-outfase te bereiken. De lokale favoriet Rob Muijs speelde sterk in de poulefase, maar strandde vrijdagavond tijdens de knock-outfase.

Het driebandentoernooi was dit jaar compacter dan tijdens voorgaande edities. Er deden 32 deelnemers mee, in de jaren daarvoor waren dat er nog 48. De deelnemers werden na loting verdeeld over acht poules. De nummers 1 en 2 van de poules plaatsten zich voor de knock-outfase. De zestien deelnemers die zich daarvoor hadden geplaatst werden na opnieuw een loting verdeeld over twee poules. De poulewinnaars plaatsten zich voor de finale, de nummers twee voor de wedstrijd om de derde en de vierde plaats. Jan Nooij, die het toernooi samen met Tom van der Sluis en de leden van biljartvereniging Oud Diemen organiseerde, is tevreden over het biljartevenement. "Volgend jaar organiseren wij de veertiende editie van het toernooi. Er doen dan opnieuw 32 deelnemers mee en het toernooi zal ook dan tijdens twee weekeinden worden gespeeld."