Jurenne Hooi directeur van Stichting MaDi Amsterdam-Zuidoost en Diemen, en wethouder Ruud Grondel.
Jurenne Hooi directeur van Stichting MaDi Amsterdam-Zuidoost en Diemen, en wethouder Ruud Grondel. Foto: Trudy Kroese

'Wij richten ons specifiek op de hulpverlening'

DIEMEN - De Stichting MaDi Amsterdam-Zuidoost en Diemen ondersteunt inwoners van Amsterdam-Zuidoost en Diemen bij het oplossen van problemen in hun sociale, maatschappelijke, persoonlijke en financiële situatie. Een overzicht van de vele activiteiten die Stichting MaDi in Diemen uitvoert. Ook vertelt ouderenadviseur Janina Poppes (33) over haar werk.

De Stichting MaDi is heel actief in Diemen. Er werken drie maatschappelijk werkers: Judith de Zeeuw in De Brede HOED, Marthe Ackerman in Gezondheidscentrum Diemen-Noord en Mirjam Ulrich in Gezondheidscentrum Diemen-Zuid. Zij verlenen hulp op diverse gebieden.

In De Brede HOED werkt tevens sociaal raadsman Dennis Bremmer. In het gemeentehuis werken twee schuldhulpverleners en een medewerker van Vroeg Eropaf.

Stichting MaDi is op 1 januari 2017 begonnen met schuldhulpverlening in Diemen. Jurenne Hooi, directeur van Stichting MaDi Amsterdam-Zuidoost en Diemen, en wethouder Ruud Grondel van Welzijn en Zorg gaven in december het startschot voor de schuldhulpverlening tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis.

Een van de schuldhulpverleners houdt zich bezig met het project Vroeg Eropaf. Op het moment dat een woningcorporatie aan Stichting MaDi doorgeeft dat een huurder twee maanden geen huur meer heeft betaald, wordt er door een medewerker van Vroeg Eropaf meteen actie ondernomen door een huisbezoek af te leggen. Het doel is om in een vroeg stadium iets aan de financiële problemen van de cliënt te doen. Dit kan ingrijpende consequenties, zoals een huisuitzetting, voorkomen.

De Stichting MaDi organiseert daarnaast om de veertien dagen op de donderdag in de openbare bibliotheek het Financieel Café Diemen. Dit gebeurt in samenwerking met de bibliotheek. Personen krijgen van vrijwilligers van de stichting hulp bij vragen over geldzaken en indien nodig bij het invullen van formulieren, het aanvragen van een DigiD-code, inschrijven bij Woningnet en het reageren op een woning, uitprinten van documenten en digitaal invullen van formulieren. Indien nodig worden zij doorverwezen naar andere instanties die hulp verlenen. Ook is er in De Brede HOED de formulierenbrigade: een opgeleide vrijwilliger helpt mensen met het invullen van formulieren en het doen van uitkeringsaanvragen, in samenwerking met de sociaal raadsman.

Elke laatste woensdag van de maand komt de Postsorteergroep bijeen. Vrijwilligers van de Stichting MaDi helpen cliënten bij het sorteren en archiveren van hun post en hierdoor kunnen vaak problemen worden voorkomen, zoals het laten liggen van rekeningen.

Twee keer per maand houdt de Stichting MaDi een scheidingsspreekuur. Hierbij zijn een maatschappelijk werker en een advocaat aanwezig. Zij helpen mensen die willen gaan scheiden met informatie en advies, maar ook eventueel met zaken die geregeld moeten worden. In sommige gevallen gaan de cliënten een traject in dat erop gericht is om te onderzoeken of er iets aan de relationele problemen kan worden gedaan en een scheiding wellicht kan worden voorkomen.

De Stichting MaDi is tevens betrokken bij het Alzheimer Café dat in Café Frankendael in de Watergraafsmeer wordt gehouden.

Jullie gaan binnenkort starten met nieuwe activiteiten.
Janina Poppes: "Maatschappelijk werker Marthe Ackerman en ik starten in maart met een werkgroep Verlies. Dit gaat niet alleen over rouwverwerking na overlijden, maar ook eventueel om andere zaken die verlies betreffen. Denk hierbij aan een scheiding. Wij willen aan de hand van de vraag uit Diemen bekijken waar de behoefte ligt en hierop aansluiten. Wij gaan met de deelnemers in gesprek, soms aan de hand van een thema. Mensen die deelnemen kunnen ook met elkaar ervaringen uitwisselen. Tevens start onze collega Mirjam in februari met bijeenkomsten waarbij wij mensen assertiever leren worden. Sommige mensen vinden het nu eenmaal moeilijk om voor zichzelf op te komen en in sommige gevallen gaat dit ten koste van hun gezondheid."

Het werk van Stichting MaDi is veelomvattend en divers.
"Wij bieden veel vormen van maatschappelijke hulpverlening in Diemen aan. Wij zijn goed bereikbaar en willen dicht bij de inwoners van Diemen staan. Er zijn weleens mensen die het verschil tussen de Stichting Welzijn Diemen en de Stichting MaDi niet begrijpen. De SWD organiseert onder andere veel activiteiten voor veel groepen in Diemen. Wij richten ons specifiek op de hulpverlening. De Stichting MaDi en de Stichting Welzijn Diemen werken wel samen. De SWD stuurt mensen die hulp nodig hebben naar ons door, wij sturen mensen die aan activiteiten willen deelnemen of een beroep willen doen op bijvoorbeeld Diemenvoorelkaar door naar de SWD."

Je bent zelf ouderenadviseur, wat houdt jouw werk in?
"Ik richt mij op inwoners van Diemen van 65 jaar en ouder. Mijn werk is heel divers: ik ben zelf maatschappelijk werker en ga in gesprek met de ouderen en verwijs mensen indien nodig door naar specifiekere hulpverlening, geef informatie en werk ook preventief. Ik kom veel bij oudere mensen thuis. Het vooroordeel van sommigen dat oude mensen saai zijn onderschrijf ik helemaal niet. Veel ouderen blijven tegenwoordig langer gezond en fit en zetten zich ook in als vrijwilliger."

Werkgroep Verlies

Stichting MaDi start in maart met een werkgroep Verlies. Tijdens de bijeenkomsten van de werkgroep wordt ingegaan op zaken die te maken hebben met verlies. Dit kan een sterfgeval zijn, maar ook een echtscheiding. Geïnteresseerden kunnen informatie inwinnen of zich aanmelden bij Janina Poppes, ouderenadviseur bij Stichting MaDi. Zij is op maandag, woensdag en donderdag van 08.30 uur tot 12.30 uur bereikbaar op telefoonnummer 020-3144700. Ook kan er een e-mail worden gestuurd aan j.poppes@madizo.nl

Ouderenadviseur Janina Poppes.