Twee van de asielzoekers die het bedrijfspand hebben gekraakt.
Twee van de asielzoekers die het bedrijfspand hebben gekraakt. Foto: Trudy Kroese

Asielzoekers kunnen alleen maar wachten op oplossing

DIEMEN - Ruim anderhalve week verblijven dertig uitgeprocedeerde asielzoekers in een bedrijfspand aan de Piersonstraat 23 op bedrijventerrein Verrijn Stuart. Het DiemerNieuws ging op bezoek.

Een voormalige inwoner van Ivoorkust vertelt over de leefomstandigheden in het pand. De centrale verwarming werkt gelukkig, ook is er stromend water en zijn er toiletten. De bewoners moeten het echter doen zonder douche of wasmachine. "Ik ga soms douchen bij kennissen in Amsterdam, daar kan ik ook de was doen."

De man praat goed Nederlands. Hij woont al lange tijd in Nederland, maar is niet in het bezit van een verblijfsvergunning, vertelt hij.

Onderzoek van de gemeente, de GGD en de brandweer heeft uitgewezen dat de brandveiligheid van het gebouw een risico vormt. De man uit Ivoorkust is hiervan op de hoogte en zegt dat de tijdelijke bewoners van plan zijn om rookmelders op te hangen. Hij vertelt dat de tijdelijke bewoners van het pand zich in verschillende vertrekken ophouden. Een aantal mensen slaapt nog. De bewoners hebben weinig te doen en praten vooral over hun toekomst.

Dokter Co
Op de eerste verdieping zitten drie mannen op stoelen. Het gaat om een man uit Ivoorkust en een man uit Sierra Leone. De derde man is een Nederlander. Hij is begeleider van We Are Here. Dat is een groep vluchtelingen die vanuit de Nederlandse overheid geen onderdak krijgt, maar ook niet mag werken en dus op straat zou moeten leven. De man zegt dat hij Dokter Co wordt genoemd. Hij is arts en is naar Diemen gekomen om te kijken hoe het met de tijdelijke bewoners van het bedrijfspand gaat. Hij voegt hier aan toe dat hij de medische toestand van de mensen in de gaten houdt en hen zo nodig helpt of doorverwijst. De bewoners verkeren in een lastige en soms uitzichtloze situatie. Zij krijgen geen verblijfsvergunning, maar kunnen om uiteenlopende redenen niet terug naar hun land van herkomst. Als ze het bedrijfspand in de Piersonstraat moeten verlaten, rest hen niets anders dan een andere plek te zoeken. Zo gaat het al tijden.

Dokter Co hoopt dat er een oplossing komt. Hij geeft aan dat van een groep van tweehonderd asielzoekers die in dezelfde situatie verkeerden er inmiddels zestig een verblijfsvergunning hebben gekregen. Er is dus hoop.

De centrale verwarming werkt, maar er is geen douche