Baantjes trekken op natuurijs.
Baantjes trekken op natuurijs. Foto: Trudy Kroese

Genieten op
het natuurijs
op De Sniep

DIEMEN - Zodra het vriest gaat het bij schaatsliefhebbers kriebelen: zij willen niets liever dan de schaatsen onderbinden en lekker schaatsen. En er gaat natuurlijk niets boven natuurijs. Zondag was het druk op de natuurijsbaan van de Diemer IJsbaan op De Sniep en dat terwijl de natuurijsbaan niet eens officieel geopend was.

Elk jaar wordt in de periode voor de winter het terrein van de Diemer IJsclub op De Sniep onder water gezet. Vervolgens begint het wachten op de vorst. De Diemer IJsclub houdt de schaatsliefhebbers via de website op de hoogte van de stand van zaken. Pas op het moment dat het ijs dik genoeg is om er veilig op te kunnen schaatsen, wordt de ijsbaan officieel geopend. Het is alweer een aantal jaren geleden dat de natuurijsbaan open ging.

Schaatsliefhebbers uit Diemen en de regio besloten het groene licht van de Diemer IJsclub niet af te wachten. Vorige week had het in de nachten gevroren. Niet te hard, maar toch. Het water op de ijsbaan op De Sniep was bevroren en zaterdag waagden de eerste liefhebbers van natuurijs zich op de baan. Zondag was het een stuk drukker. Veel mensen trokken naar De Sniep, bonden de schaatsen onder en gingen het ijs op. Veel van hen hadden hun kinderen meegenomen. Het was voor jonge kinderen de eerste kennismaking met natuurijs.

Johan van Overbeek, zijn vrouw Sanne en hun vierjarige zoon Luke gingen zondag naar de natuurijsbaan op De Sniep. "Sanne en ik hebben op het ijs gelopen, Luke heeft een beetje geschaatst. Hij heeft van die Friese doorlopers en rende steeds een stukje op het ijs en schaatste vervolgens een stukje. Hij is ook een paar keer gevallen, maar dat geeft niet. Dat hoort erbij. Luke zei na afloop dat hij schaatsen leuk vindt, maar nooit meer op glad ijs gaat schaatsen", aldus Johan.

Johan kwam op het ijs veel bekenden tegen. "Het ging als een lopend vuurtje rond dat er op de natuurijsbaan werd geschaatst. Ik zag veel mensen met kinderen op het ijs. De schaatsbaan was nog niet officieel geopend en ik zag hier en daar een wak in het ijs. Maar ik heb niemand in een wak zien vallen."

Rick Wildschut woont in nieuwbouwwijk Plantage De Sniep. Hij liep zondag naar de natuurijsbaan en maakte een foto van de schaatspret. "Wij waren een stukje door Diemen gaan lopen en kwamen toen langs de ijsbaan. Het zag er heel gezellig uit. Er waren veel mensen met kinderen op het ijs. Wat mij opviel was dat er een behoorlijk aantal auto's geparkeerd stond vlak bij de ijsbaan, zeg maar bij de plek waar nu dat woonblok wordt gebouwd. Ook stonden er veel fietsen bij de ijsbaan."

Lau Demmers, voorzitter van de Diemer IJsclub, benadrukte zondagmiddag dat de natuurijsbaan niet officieel was geopend. "Nee, het ijs was nog niet dik genoeg om er op een verantwoorde wijze op te kunnen schaatsen."

De Diemer IJsclub opent de natuurijsbaan pas op het moment dat het ijs 8 centimeter dik is. Het ijs was zondag 5,5 tot 6 centimeter dik. Als de Diemer IJsclub de baan had geopend waren er naar verwachting 500 tot 1000 schaatsliefhebbers op afgekomen. Bij zulke aantallen had het ijs het waarschijnlijk niet gehouden.

Demmers vertelt dat het water op het terrein van de natuurijsbaan op de diepste plekken 45 centimeter diep is. Een schaatser die door het ijs zakt zal niet verdrinken, maar een fikse blessure oplopen behoort tot de mogelijkheden. "Ik heb gehoord dat er zaterdag iemand door het ijs is gezakt."

Er waren veel kinderen op het ijs.
Het was zondagmiddag druk op het ijs.
Langs de kant werden de schaatsen onder gebonden.