Wethouder Ruud Grondel.
Wethouder Ruud Grondel. Foto: Trudy Kroese

Relatiehulp van website Two2Tango

DIEMEN - Wie weleens twijfelt over zijn of haar relatie, wil weten wat uit elkaar gaan voor gevolgen heeft ofwel samen verder wil maar niet goed weet hoe dit te doen, kan sinds deze maand terecht op de website www.two2tango.info.

Two2Tango is een digitaal platform waar iedereen op zoek kan naar informatie en ondersteuning. Je kunt er ervaringen van anderen lezen, testen hoe je relatie ervoor staat door het invullen van de Relatiester en online trainingen of e-coaching volgen.

Two2Tango is in samenwerking met meerdere partijen ontwikkeld: Vita Amstelland, de gemeenten Uithoorn, Diemen en Ouder-Amstel, de provincie Noord-Holland, de Rabobank en Hot Item. Maar ook WMO-partners als Altra, Spirit, Stichting MEE, Stichting MaDi-Diemen en verschillende particuliere partners op het gebied van mediation, kindbehartigers en relatietherapie.

Wethouder Ruud Grondel van Welzijn en Zorg: "Wanneer je twijfelt over je relatie is het belangrijk inzicht te krijgen in de mogelijkheden om hier iets aan te doen of in de gevolgen die het heeft als je uit elkaar gaat. Met Two2Tango bieden we een laagdrempelig platform waar iedereen op zoek kan naar informatie en ondersteuning. Met dit platform kunnen mensen echt zelf aan de slag om een inzicht te krijgen en een weloverwogen keus te maken om al dan niet samen verder te gaan."

De wethouder onderhoudt intensief contact met de welzijnsorganisaties in Diemen, zoals het Team Brede Hoed, Stichting MaDi Diemen en Stichting Welzijn Diemen. "Als mensen uit elkaar gaan heeft dit vrijwel altijd grote gevolgen. Financiële problemen, huisvestingsproblemen en de gevolgen voor eventuele kinderen. Als ik met mensen van welzijnsinstellingen in Diemen praat wordt mij altijd duidelijk gemaakt dat de grootste problemen waarmee mensen kampen schulden en scheidingen zijn. Daar komen veel andere problemen uit voort."

Op de website staan op een overzichtelijke wijze zaken beschreven waartegen iedereen kan aanlopen die een relatie heeft. De status van de relatie kan veranderen als de verliefdheid voorbij is, jonge kinderen veel aandacht opeisen of later gaan puberen, de vaak onvermijdelijke midlifecrisis of het moment dat een van de partners verliefd wordt op een ander. Maar ook informatie voor kinderen in het geval hun ouders gaan scheiden, of voor ouders die meemaken dat een van hun kinderen gaat scheiden.

Tevens staat er informatie voor partners die deel uitmaken van een samengesteld gezin. Zij kunnen tegen problemen aanlopen waarin de ex-partner van een van de twee personen een rol speelt of met de kinderen van de nieuwe partner.

Two2Tango is in december uitgeroepen tot een van de koploperprojecten van de Divorce Challenge. De website www.divorcechallenge.nl is opgezet door het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het doel van de Divorce Challenge is het aantal vechtscheidingen terug te dringen en de negatieve gevolgen voor kinderen te verminderen. Dit door mensen uit te nodigen goede ideeën tegen vechtscheidingen in te dienen via de website.