Optimisme, verbinding en daadkracht, dat waren de sleutelwoorden in de nieuwjaarsspeech van de burgemeester.
Optimisme, verbinding en daadkracht, dat waren de sleutelwoorden in de nieuwjaarsspeech van de burgemeester.

Burgemeester Boog wil
een golf van optimisme

Burgemeester Erik Boog heeft zelf ook een voornemen voor 2017: meehelpen aan een golf van optimisme. En in Diemen is daar volgens hem ook alle reden voor: "Het gaat goed in Diemen." Optimisme, verbinding en daadkracht, dat waren de sleutelwoorden in de nieuwjaarsspeech van de burgemeester.

Een ander geluid
"Mijn voornemen is om mee te helpen aan een golf van optimisme. In Nederland. In Diemen. En mijn wens voor 2017 is dat velen mij daarin zullen volgen." In een tijd waarin pessimisme en negativiteit hoogtij vieren, is het volgens Boog goed om een ander geluid te laten horen. "En als je naar Diemen kijkt is er voor optimisme ook alle reden: het gaat goed met Diemen. Financieel gaat het beter, mede door de groei van onze gemeente. Steeds meer mensen kunnen in Diemen wonen. Bijvoorbeeld in de nieuwe woningen van Plantage De Sniep of in het complex de Diemer. Voor de woningen van Holland Park is enorm veel animo. En voor de punt van De Sniep ligt er ook een mooi plan klaar en de Campus Diemen Zuid kan uitbreiden. Zoals gezegd: meer inwoners betekent ook meer inkomsten; voor ondernemers, maar ook voor de gemeente."

Door de groei komt er voor bestaande voorzieningen als de zwembaden en het theater meer draagvlak en het biedt kansen voor nieuwe voorzieningen. "Bijvoorbeeld voor een nieuwe brede school. En wie weet ook voor een middelbare school in Diemen?"

Te positief?
"Het gaat goed in Diemen. Daarom kunnen we met trots met onze partners blijven zeggen: 'Daarom Diemen'." Is hij daarmee een doorgeslagen positivo die niet ziet dat er ook grote problemen zijn? Ook in Diemen?, vraagt Boog zich af. "Nee, dat ben ik niet. Maar ik maak wel een keuze voor de wijze waarop ik denk dat we samen problemen kunnen aanpakken. En ik kies voor de optimistische aanpak. Die uitgaat van kansen, redelijkheid en de nuance. Maar ik zie ook dat we er daarmee niet zijn. We moeten ook kiezen voor de verbinding. En voor daadkracht. Want dat is wel nodig."

Op 5 mei is de eerste gezamenlijke vrijheidsmaaltijd op het Diemerplein

"En wat is het mooie? Ik zie dat in Diemen ook gebeuren. Ik zie een gemeenteraad en college die politiek-bestuurlijk daadkrachtig zijn en ook die verbinding zoeken. Net zoals onze medewerkers. Maar ik zie het ook bij veel Diemenaren en ondernemers in Diemen. Het is goed om te zien dat er zo veel positieve kracht in onze gemeenschap, in onze gemeente zit. Wahida en ik genieten er elke keer van als we dat in Diemen treffen. En zoals u al misschien in het DiemerNieuws heeft gelezen: Wahida wil nooit meer weg uit Diemen. De volgende burgemeester zou haar er gewoon bij krijgen in de ambtswoning! U begrijpt dat ik dat niet laat gebeuren."

5 thema's
Volgens Boog zijn er vijf belangrijke thema's voor Diemen waar iedere Diemenaar aan mee kan doen: het tegengaan van de tweedeling in de samenleving, de omslag naar een duurzame samenleving, meer betrokkenheid bij het bestuur van de gemeente en wensen en ambities voor de toekomst, zoals meer sociale woningbouw, een hockeyvereniging en het koesteren van de omliggende natuur en de groene ruimte in de wijken zelf. "Zodat we dat ijsvogeltje niet alleen in het Diemerbos en de Diemervijfhoek zien, maar ook in onze eigen buurt", hoopt de vogelliefhebber Boog.

Vrijheidsmaaltijd
Bij het vijfde thema, diversiteit, kondigt Boog een nieuw, verbindend evenement aan op 5 mei 2017. "In Diemen is plek voor iedereen. Laat de verschillende achtergronden, culturen, kwaliteiten en interesses van de Diemenaren dan ook onze kracht zijn. En ook meer zichtbaar worden. Bijvoorbeeld in ons verenigingsleven, in onze evenementen. Maar laten we er ook voor zorgen dat we elkaar wat meer opzoeken, elkaar ontmoeten. Daar begint het toch mee? Ik wil graag het goede voorbeeld geven. Daarom neem ik het initiatief om op Bevrijdingsdag, op 5 mei, de dag dat we vrijheid vieren, de eerste gezamenlijke vrijheidsmaaltijd in Diemen te organiseren op het Diemerplein. Iedereen is van harte welkom. Komt u ook? Of beter: helpt u mee?"