Richard van der Erf (rechts) versloeg vorig jaar Jaap Klinkhamer in de finale.
Richard van der Erf (rechts) versloeg vorig jaar Jaap Klinkhamer in de finale.

Acht dagen driebanden in het café

DIEMEN - Driebandenvereniging Oud Diemen organiseert voor de 13e keer het grootste en belangrijkste driebandentoernooi van Amsterdam en omstreken. Het biljarttoernooi wordt gehouden in Café 't Pandje aan de Ouddiemerlaan en begint op zaterdag 21 januari. De finale wordt op zaterdag 28 januari gespeeld.

In vergelijking tot voorgaande edities is er een aantal zaken veranderd. Er doen dit keer 32 deelnemers mee; tot en met vorig jaar waren er nog 48 deelnemers. Het toernooi duurt ook geen drie weekeinden, maar wordt tijdens twee weekeinden afgewerkt.

De poulewedstrijden vinden plaats op zaterdag 21 en zondag 22 januari. Op beide dagen worden de wedstrijden van vier poules gespeeld: van 10.00 uur tot 15.30 uur en van 15.30 uur tot 21.00 uur.

De beste twee spelers van de acht poules plaatsen zich voor de knock-outfase van het toernooi, die op vrijdag 27 januari om 19.30 uur begint. De acht spelers die na de knock-outfase overblijven worden vervolgens na loting verdeeld over twee poules.

Op zaterdag 28 januari vinden de wedstrijden van die twee poules vanaf 12.00 uur plaats. De winnaars van beide poules plaatsen zich voor de finale die diezelfde avond om 20.30 uur begint. De nummers twee van de poules spelen om de derde plaats. De 'troostfinale' wordt vlak voor de finale gespeeld.

Jan Nooij, die het toernooi samen met Tom van der Sluis en de leden van biljartvereniging Oud Diemen organiseert, verwacht veel van het biljartevenement. "Er doen veel goede driebanders aan het toernooi mee. Ik verwacht dit jaar veel van Joep Kruikemeier, terwijl Jaap Klinkhamer en Richard van der Erf ook een goede kans maken. Richard heeft het toernooi vorig jaar gewonnen. Ik denk dat Ben de Wit uit Diemen een belangrijke outsider is. Leuk is ook dat Ineke Kooistra weer meedoet. Zij is al jaren de enige vrouw van het deelnemersveld."

Na afloop van het toernooi vindt de prijsuitreiking plaats. Daarna is er een feestavond met live-optredens van diverse artiesten.