Karin Kooistra en Paul Heskamp.
Karin Kooistra en Paul Heskamp.

Dagbesteding wordt uitgebreid

DIEMEN - In Huis van de Buurt 't Kruidvat in Diemen-Zuid start op zondag 22 januari dagbesteding voor mensen met een lichte vorm van alzheimer en andere kwetsbare groepen, zoals mensen met weinig of geen sociale contacten. Het gaat hier om een wekelijkse bijeenkomst die van 11.00 tot 15.00 uur duurt.

In september is Huis van de Buurt 't Kruidvat al gestart met een wekelijkse bijeenkomst op de woensdag van 10.00 tot 15.30 uur voor mensen van dezelfde doelgroep. Deze bijeenkomsten zijn een groot succes, vandaar dat er nu is besloten om ook elke zondag een bijeenkomst te houden.

Lichte indicatie
De dagbesteding is een initiatief van de Stichting Welzijn Diemen (SWD) en Cordaan. Paul Heskamp is in dienst van de SWD en is coördinator van Huis van de Buurt 't Kruidvat. Daarnaast is hij ook verpleegkundige. "Veel mensen met alzheimer die nog zelfstandig wonen en hulp krijgen van thuiszorg en mantelzorgers hebben een indicatie om naar de dagbesteding in Berkenstede of De Diem te gaan. Wij richten ons op mensen met een beginnende vorm van alzheimer die een lichte indicatie of geen indicatie hebben."

De bezoekers van de dagbesteding nemen deel aan allerlei activiteiten, zoals bewegingsoefeningen en geheugenspelletjes. Ook zijn er muzikale activiteiten: elke woensdag treden zangeres Anita en keyboardspeler Kees op. De bezoekers van de dagbesteding worden begeleid door Paul Heskamp, Karin Kooistra van Cordaan en Danielle Hendriks van SWD.

Behalve dat de bezoekers van de dagbesteding een leuke dag hebben, zijn de bijeenkomsten ook een uitkomst voor mantelzorgers, die het vaak heel zwaar hebben. De 82-jarige heer Voerman uit Diemen is een van hen. "Mijn vrouw heeft sinds ongeveer een jaar last van dementie. Wij wonen samen zelfstandig in Diemen. Mijn vrouw gaat op maandag en donderdag naar de dagbesteding in Berkenstede en woensdag hier naar de dagopvang in Huis van de Buurt 't Kruidvat. De overige dagen is zij overdag bij mij thuis. Het verzorgen van mijn vrouw is heel zwaar. Ik krijg steun van mijn zoon en dochter, maar zij hebben ook hun eigen leven. Als mijn vrouw hier ook op zondag naar de dagbesteding kan is dat voor mij een uitkomst. Ik kan dan op zondag uitrusten en tijd aan mijn hobby's besteden. Ik mag graag tuinieren. Mijn vrouw en ik wonen van het voorjaar tot en met het najaar op een volkstuincomplex in Amsterdam-Noord. Daar krijg ik ook hulp van andere bewoners."

Kleinere groep
De bijeenkomsten in Huis van de Buurt 't Kruidvat worden op woensdag bezocht door zo'n vijftien mensen. Paul Heskamp geeft aan dat voor de dagbesteding op zondag wordt gemikt op een iets kleinere groep: tussen de acht en tien personen. De kosten bedragen drie euro per deelnemer. Zij krijgen hiervoor ook koffie, thee en een lunch.

Uitbreiding van dagbesteding is
een uitkomst

Deelnemen
Mensen die willen deelnemen aan de dagbesteding dienen zich vooraf aan te melden. Paul Heskamp is bereikbaar via telefoonnummer 06-52033431 of e-mail: P.Heskamp@welzijndiemen.nl. Karin Kooistra via telefoonnummer 06-12 66 84 46 of e-mail: kkooistra@cordaan.nl.