De bijeenkomst in De Schakel werd druk bezocht.
De bijeenkomst in De Schakel werd druk bezocht. Foto: Jan Ronday

PCOB heeft zorgen om bouwregels kabinet

DIEMEN - De afdeling Diemen van de ouderenbond PCOB heeft donderdagmiddag de nieuwjaarsbijeenkomst gehouden. De bijeenkomst vond plaats in De Schakel en werd druk bezocht.

Het was voor het eerst dat veel voormalige leden van de ouderenbond ANBO op de nieuwjaarsbijeenkomst aanwezig waren. De afdeling ANBO in Diemen is vorig jaar opgeheven en een groot aantal leden van die bond is overgestapt naar de lokale afdeling van de PCOB.

Loek Stomps, waarnemend voorzitter en secretaris van de afdeling Diemen van de PCOB, hield zijn traditionele nieuwjaarstoespraak. Ook dit keer stelde hij zaken aan de orde die er voor senioren toe doen. Stomps maakt zich zorgen over de plannen van het kabinet voor een nieuwe bouwregelgeving. "Die heeft tot gevolg dat er minder strenge eisen worden gesteld aan de toegankelijkheid en bruikbaarheid van woningen en gebouwen dan voorheen. In plaats van strakkere eisen te stellen op het gebied van die toegankelijkheid en bruikbaarheid worden er eisen geschrapt. Zo worden minimale afmetingen van deuren, gangen en vertrekken niet meer voorgeschreven. Mensen in een rolstoel zullen hierdoor nog minder gemakkelijk een geschikte woning kunnen vinden en minder gemakkelijk bij anderen op bezoek kunnen komen. Vergeet daarbij niet dat het tegelijkertijd steeds moeilijker wordt onderdak te vinden in een of andere zorginstelling."

Stomps vreest dat dit ten koste gaat van de levensloopbestendigheid van de woningen. De overheid wil dat senioren langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit kan alleen als woningen worden aangepast aan de wensen en omstandigheden van de bewoners. De plannen van het kabinet staan haaks op deze ontwikkelingen. Stomps roept de gemeente Diemen op, en dan met name wethouder Ruud Grondel die verantwoordelijk is voor Welzijn en Zorg, om in actie te komen tegen de plannen van het kabinet. Hij hoopt dat Grondel niet alleen bij de fractie van de Tweede Kamer van zijn partij GroenLinks aan de bel zal trekken, maar voorop gaat lopen bij het protest van gemeenten tegen de plannen van het kabinet. Stomps is overigens zeer te spreken over Grondel. Hij hoopt dat de wethouder ook na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 weer deel zal uitmaken van het college van B en W en opnieuw de portefeuille Welzijn en Zorg zal beheren.

Ook veel voormalige leden van ANBO
waren aanwezig