Fergil Hesterman in het koude water.
Fergil Hesterman in het koude water.

Fergil Hesterman vierde op WK

DIEMEN - IJszwemmer Fergil Hesterman (23) uit Diemen is er niet in geslaagd om wereldkampioen te worden op de afstand van een kilometer. Hij moest tijdens het WK ijszwemmen in de Wohrsee in Zuid-Duitsland genoegen nemen met de vierde plaats. Hij zwom een tijd van dertien minuten en acht seconden.

Fergil gold vooraf als een van de favorieten voor het WK op de kilometer. Hij is echter geenszins teleurgesteld met het behalen van de vierde plaats. "Ik ben vierde van de wereld geworden. Dat vind ik een mooie prestatie."

Hij geeft aan dat hij tijdens de wedstrijd zenuwachtig was. Hierdoor zwom hij een minder snelle tijd dan waarmee hij van tevoren rekening had gehouden. "Het was een grote wedstrijd en er deden een paar zwemmers mee die hebben deelgenomen aan de Olympische Spelen. Die omstandigheden werkten toch wel op mijn zenuwen. De setting van de wedstrijd was overigens geweldig. Het was min 14 graden, er lag sneeuw en de temperatuur van het water was drie graden." Het WK ijszwemmen werd gehouden in een zwembad van 25 meter dat is aangelegd in de Wohrsee.

Na het WK nam Fergil deel aan het Duits kampioenschap ijszwemmen. Hij werd Duits kampioen op de 500 meter vrije slag. "Ik zwom in de finale een nieuw Nederlands record, nadat ik die ochtend in de series het record ook al had verbroken. Het nieuwe Nederlandse record is nu 6.11.60." Fergil vertrok vorige week dinsdag met zijn familie met de auto naar Burghausen, een plaats in Zuid-Duitsland. Hij verbleef een week in een hotel in Burghausen om zich voor te bereiden op het WK. Afgelopen maandag reisde hij samen met zijn familie weer terug naar Diemen. Fergil doet op 27 en 28 januari mee aan het Nederlands kampioenschap ijszwemmen dat in Volendam wordt gehouden. Op 27 januari verdedigt hij zijn titel op de mijl, een dag later neemt hij deel aan het NK op de kilometer. Fergil is op die laatste afstand geen Nederlands kampioen, maar heeft wel het Nederlands record in handen: twaalf minuten en veertig seconden.