Claudia Krumme in haar parktijk.
Claudia Krumme in haar parktijk. Foto: Jan Ronday

'Verslaving komt in veel vormen en gradaties voor'

DIEMEN - Claudia Krumme (44) is eigenaresse van Counselling Center Changes (CCC), een centrum voor bewustwording en innerlijke groei in Diemen. Het centrum bestaat tien jaar. Claudia behandelt mensen die kampen met verslavingen, zoals alcohol- en drugsverslaving en relatieverslaving. CCC bestaat tien jaar.

Wat is jouw achtergrond?
"Ik kom uit een horecafamilie. Mijn ouders hebben beiden in de horeca gewerkt en ik ben zelf al op jonge leeftijd in de horeca gaan werken. Het was een wereld die mij toen aantrok. Maar ik zag om mij heen veel mensen die problemen hadden met de dosering van middelen zoals alcohol of drugs of een eetstoornis hadden. Ik ben op een bepaald moment in de hulpverlening gaan werken bij een opvang voor mensen met psychische en psychiatrische problemen. Ik kwam op het idee om zelf te starten met een andere vorm van hulpverlening voor mensen die geen succes hebben bij de reguliere hulpverlening. Ik ben ruim tien jaar geleden met Counselling Center Changes gestart."

Op welke cliënten richt CCC zich?
"Vooral op mensen die kampen met problemen met alcohol-, drugs- en relatieverslaving. Verslaving komt in veel vormen en gradaties voor. Het beeld van de alcoholverslaafde die in de goot ligt klopt vaak niet. Mensen met alcohol- of drugsproblemen functioneren in veel gevallen nog. Alcohol is sociaal geaccepteerd en drugs ook steeds meer. Mensen weten vaak wel dat zij te veel drinken en herkennen ook de symptomen daarvan. Zij zien ook dat in hun omgeving veel mensen te veel drinken. Maar sommigen vinden op een bepaald moment dat het tijd is geworden om iets aan hun problemen te doen."

"Bij relatieverslaving zie je vaak een patroon. Mensen zijn bang om alleen te zijn en blijven tegen beter weten in hangen in een relatie die ze ongelukkig maakt. Mensen die lijden aan relatieverslaving gaan vaak relaties aan met een persoon die emotioneel onbereikbaar is, bijvoorbeeld omdat die bindingsangst heeft, een persoonlijke stoornis heeft, of met een verslaving of depressie kampt. Het kan ook gaan om een workaholic. Vaak zie je het volgende patroon: de persoon om wie het gaat kiest steeds weer voor een partner die emotioneel onbereikbaar is."

"Als iemand verslaafd is, of het nu om drank gaat of om een relatieverslaving, is er vrijwel altijd sprake van innerlijke leegte en eenzaamheid. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een tekort aan liefde, aandacht en erkenning tijdens de kinderjaren en de rest van de jeugd. Alcohol, drugs of liefdesrelaties lijken dan te helpen als een vorm van zelfmedicatie. Je gaat dan veel drinken, in een sfeer waar het gezellig is. Op dat moment verdwijnt het vervelende gevoel, maar dat keert terug als je weer nuchter bent. Datzelfde geldt voor relaties. Wanneer men het uitmaakt voelt men zich rot en kiest ervoor terug te gaan naar de relatie, terwijl de relatie niet gezond is en niet gelukkig maakt."

Hoe komen cliënten met jou in contact?
"Dikwijls via mijn website of via mond-tot-mondreclame. Als een cliënt bij mij komt doe ik eerst een intakegesprek. Ik ga uitgebreid in op de jeugd van de cliënt, het gezin waaruit hij of zij komt en de innerlijke problemen. Daarna stel ik een behandelplan op en vraag ik ook commitment van de cliënt. De reden dat ik commitment vraag is omdat een cliënt in het geval van alcohol/drugsproblemen of relatieverslaving vaak te maken heeft met een fase van ontkenning. Op het moment dat de problemen groot zijn wil de cliënt behandeld worden, maar vaak zie je dat zij in een latere fase hun problemen weer gaan ontkennen. Het is echter belangrijk dat zij het behandeltraject afmaken. De behandeling duurt meestal langere tijd. Minimaal een half jaar."

Welke behandelmethoden gebruik je?
"Ik gebruik verschillende behandelmethoden: individuele sessies, groepsbijeenkomsten, ademtherapie (transformational breath) en mindfulness. Bij ademtherapie komen gevoelens die onderdrukt zitten naar de oppervlakte. Die gevoelens kunnen alsnog beleefd worden en losgelaten worden. Bij mindfulness worden oosterse technieken gecombineerd met westerse cognitieve therapie."

Wat leren de cliënten van de verschillende behandelmethoden?
"Mensen leven vaak op de automatische piloot. Als je je niet lekker voelt pak je iets te eten of je neemt een glas alcohol. Als je kwaad bent ga je op tafel slaan. Je hebt op dat moment misschien wel last van een vervelend gevoel. Door de behandeling leren cliënten die gevoelens en gedachten te herkennen. Misschien is hij of zij op dat moment gewoon moe en moet even gaan liggen. Het doel van de behandeling is dat iemand de beste versie van zichzelf ontwikkelt. Door het voeren van gesprekken en zelfreflectie is het mogelijk om te stoppen met destructief gedrag. Mensen voelen zich daarna beter en vrijer."