Afbeelding

Schaatspret Weespertrekvaart

Vroeger waren de sloten in de winter gewoon bevroren. In 1887 werd de 'Diemer IJsclub' opgericht. Als er ijs was dan werd een gedeelte van de Keulse Vaart (de huidige Weespertrekvaart) ingericht als ijsbaan. Een krantenberichtje zoals hieronder (uit het Nieuws van den Dag van 15 februari 1895) zal toen niemand verbaasd hebben:

"Te Diemen is opgericht een "Latclub". Deze vereeniging stelt zich ten doel gezamenlijk tochtjes op schaatsen te maken, zooals de naam aanduidt: met een lat en stok. Er zijn zowel dames als heren leden. Zondag jl. werd de eerste clubtocht naar Abcoude gemaakt, en wel met het beste succes. Ongeveer dertig leden, over drie stokken verdeeld, namen aan dezen tocht deel. Donderdag zal de club op de baan der ijsclub een avondfeest houden."

Een paar dagen eerder, op dinsdag 12 februari 1895, werd er in Diemen een harddraverij gehouden met paard en arreslede. De krant vermeldde de uitslag: "De eerste prijs werd gewonnen door Yo-il-Tabor, schimmelhengst, eigenaar A. de Graaf, te Bussum, berijder H. ter Wijde; 2de prijs Constantijn, schimmelhengst eigenaar en berijder A. de Graaf; 3de prijs Sappij, bruine witvoetruin, eigenaar en berijder H.A. Nienhuis Ruis, te Diemen."