Voor jong en oud ligt er van alles te lezen op de leestafel.
Voor jong en oud ligt er van alles te lezen op de leestafel. Foto: Marleen van den Heuvel

OBA Leestafel in Theater de Omval

DIEMEN - Lekker even de krant lezen of een tijdschrift doorbladeren. Vanaf vandaag, donderdag 5 januari, ligt er een hele stapel in Theater de Omval op de leestafel van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA). Deze week start ook de tweede helft van het theaterseizoen, met weer veel cabaret, maar ook toneel en muziek. De start van het nieuwe jaar is, het is inmiddels traditie, voor de jongste theaterbezoekers.

De leestafel van de OBA wordt vanmiddag om 15.30 uur geopend. De tafel is gevuld met een assortiment aan kranten en tijdschriften. Er is voor ieder wat wils: van De Volkskrant, het DiemerNieuws en HP De Tijd tot de Donald Duck en de LINDA. Ook bladen als de Filmkrant, Computer Easy en Ons Amsterdam zullen onder meer op de stapel liggen. Iedereen mag aanschuiven om de kranten en tijdschriften te lezen, en het is gratis. "Eigen consumpties zijn aan deze tafel toegestaan. Uiteraard is het ook mogelijk om gebruik te maken van onze horecavoorziening Grand Café Blauw voor een drankje of een lunch", vertelt Richard Zuidgeest van De Omval.

Met de leestafel wordt de samenwerking tussen Theater de Omval en de OBA uitgebreid. Al jaren organiseren de twee samen voorstellingen in het theater, ook dit jaar. Zo komt dichter K. Michel op 29 januari naar De Omval in het kader van de poëzieweek. Hij leest voor uit eigen werk, afgewisseld met live muziek. Zondag 26 maart leest schrijver Gustaaf Peek voor uit eigen werk in de Boekenweek. De leestafel is open als het theater open is: op werkdagen van 8.30 tot 20.00 uur. Grand Café Blauw gaat om 11.00 uur open.

Peuterfestival
Na de 'nietjesvoorstelling' eind december - de voorstelling die op de middelste pagina van het jaarprogramma staat, bij de nietjes - is het tijd voor de tweede helft van de programmering. De start van het nieuwe jaar is, het is inmiddels traditie, voor de jongste theaterbezoekers. Zondag 8 januari is het theater open voor de allerkleinsten tijdens het Peuterfestival. Om 10.00 uur begint voor kinderen van twee jaar en ouder 'We hebben er een geitje bij' door Malou van der Sluis. Om 11.00 uur en 13.00 uur speelt Wijnand Stomp de voorstelling 'Jip en Janneke', voor kinderen vanaf drie jaar. Verder is er de komende maanden weer veel cabaret te zien in De Omval, maar ook toneel en muziek. "De komedie Gouwe Ouwe bijvoorbeeld, met Carry Tefsen, Ingeborg Elzevier en Trudy Labij", vertelt Richard Zuidgeest. "Zij komen op 31 januari naar De Omval. En op 25 februari is er cabaret van de Partizanen, bekenden in De Omval. Zij waren hier al eerder."

Naast veel artiesten die vaker terugkomen naar het Diemense theater, biedt De Omval ook een podium aan aanstormend talent. "Cabaretière Kiki Schippers speelt bij ons op 3 februari. Zij won eind 2014 de publieks- en persoonlijkheidsprijs bij Cameretten." Ook de finalisten van Cameretten 2016 staan in De Omval, op 18 maart. "Finalisten Pieter Verelst en Alex Ploeg spelen in ieder geval. Het is even afwachten of Tim Teunissen of Victor Luis van Es de avond compleet zullen maken. In elk geval dus drie toptalenten."

Bij het DiemerNieuws van vandaag is de programmakrant voor de komende maanden van Theater de Omval bijgevoegd.

Zondag is het Peuterfestival weer
voor de kleintjes