Dax van de Velden in GYM020.
Dax van de Velden in GYM020. Foto: Trudy Kroese

'Ik ben iemand die er vol voor gaat'

Dax van de Velden heeft een loopbaan in de topsport achter de rug. Hij voetbalde in de jeugd van SV Diemen en maakte later furore als ijshockeyer. Hij speelde als prof voor diverse clubs op het hoogste niveau van Nederland: Amstel Tijgers, Zoetermeer Panthers, Heerenveen Flyers en opnieuw Amstel Tijgers. Hij speelde ook enige maanden voor de club BK Mlada Boleslav in Tsjechiƫ en kwam 21 keer uit voor het Nederlands team. Aan het einde van vorig seizoen stopte hij als speler van de Amsterdamse profclub Amstel Tijgers om zich volledig te richten op zijn maatschappelijke loopbaan. Hij was al actief met het organiseren en leiden van bootcamps en personal training in het Amsterdamse Bos. De laatste maanden hield hij zich intensief bezig met de voorbereiding van de opening van GYM020.

GYM020 ziet er prachtig uit. Op de begane grond is een ruimte voor personal training en trainingen voor small groups en bokstrainingen. Ook is er een bar met een loungeruimte waar de sporters koffie, thee, sportdrankjes en water kunnen drinken. Op de eerste verdieping ligt een royale en mooie ruimte voor de yogalessen.

Wat ga je exact doen in GYM20?
"GYM020 is geen standaard sportschool of fitnessschool. Ik richt mij op personal training, training met kleine groepen, de small groups -tussen de twee en vier mensen- , en bootcamps. Bokser Ricardo Martins uit Diemen gaat op maandagavond en donderdagavond van 20.30 uur tot 21.30 uur bokstrainingen geven waarbij vooral getraind wordt met bokszakken en Fleanma Chine gaat op de maandag- en woensdagavonden van 19.00 uur tot 20.00 uur yogalessen geven. Zij beschikt over alle yogadiploma's en geeft ook les bij een bekende yogastudio in Amsterdam."

Hoe ga je te werk?
"Als iemand bij mij komt voor personal training voeren wij eerst een gesprek. Ik wil weten wat hij of zij wil bereiken met de trainingen en vervolgens stellen wij een plan op en gaan aan de slag. Iemand mag zelf uitmaken hoeveel keer per week hij of zij wil trainen. GYM020 is zeven dagen per week geopend. Mensen kunnen op al die dagen een afspraak met mij maken. Bij de training van small groups trainen mensen samen die hetzelfde willen bereiken. Ik kan mij goed voorstellen dat mensen het leuk vinden om samen met enkele vrienden of vriendinnen te trainen. Doordat de groep klein is kan ik alle deelnemers veel persoonlijke aandacht geven."

Je bent heel blij met GYM020.
"GYM020 is op een uitstekende locatie gevestigd. GYM020 is goed bereikbaar met de auto en fiets en tram 9 stopt niet al te ver hier vandaan. Er is voldoende parkeergelegenheid en rond het gebouw is veel openbare verlichting. Dat heeft een positief effect op de sociale veiligheid. Ik heb de sleutel op 1 november 2016 ontvangen en daarna ben ik aan de slag gegaan en heb ik de gym ingericht. Ik heb veel hulp gekregen van een groot aantal mensen, onder wie mijn vader en moeder, mijn zus Nikki en mijn zwager Wil. Het Diemerbos ligt op een paar honderd meter van GYM020 vandaan. Als ik een bootcamp geef beginnen wij in de gym en gaan dan verder in het Diemerbos. In het Diemerbos is veel ruimte voor het geven van bootcamps."

Waarom ben je gestopt met ijshockey?
"IJshockey is voor mij geen uitdaging meer. Ik heb jarenlang met veel plezier getraind en gespeeld, maar het niveau van de sport in Nederland is niet bijzonder hoog. Er is een groot verschil tussen het niveau in Nederland en Tsjechiƫ, waar ik een paar maanden heb gespeeld. Daarnaast kan ik niet leven van ijshockey. Ik heb bewust gekozen voor mijn maatschappelijke loopbaan. Ik ben iemand die er vol voor gaat, zich altijd voor 100 procent inzet. Ik kan niet en als prof ijshockey spelen en daarnaast GYM020 leiden en daar trainingen geven. En nee, op dit moment mis ik het ijshockey nog niet, misschien komt dat later nog."

Is het een voordeel dat je een achtergrond als topsporter hebt?
"Ja zeker. Ik weet veel van sport en ook wat mensen ervoor moeten doen. Daarnaast ben ik het visitekaartje van GYM020. Ik train vrijwel elke dag. GYM020 is geen gym waar mensen een beetje kunnen rondhangen. Ik ga serieus met de mensen aan de slag en wil dat zij hun doelen bereiken."

De yogaruimte in GYM020.