Veel vuurwerkafval op straat.
Veel vuurwerkafval op straat. Foto: Oscar Borghardt

Schade jaarwisseling is minder, maar blijft te veel

DIEMEN - In Diemen is rond de jaarwisseling voor 7200 euro schade aangericht in de openbare ruimte. Het betrof vooral verkeersborden en afvalbakken. Burgemeester Erik Boog is van mening dat elk schadegeval er één teveel is. "Er zijn in Diemen minder incidenten geweest en er is minder schade aangericht dan in veel andere gemeenten, maar je hoort mij niet zeggen dat het dus meevalt. Elk incident en elk schadegeval is er één teveel."

Boog: "Daarnaast betreur ik het zeer dat veel bewoners hun eigen vuurwerkafval niet hebben opgeruimd. Als je zelf troep maakt, ruim het dan ook op. En ondanks dat we strenger handhaafden tegen vuurwerkoverlast zijn er nog heel veel klachten binnengekomen. Ouders mogen hun kinderen wel wat beter aanspreken op hun gedrag. De feestdagen zijn geen vrijbrief om rotzooi te trappen."

"Onze hulpverleners en gemeentelijke medewerkers hebben tijdens de jaarwisseling een goede klus geklaard. Complimenten voor hun inzet. Helaas hebben diverse hulpverleners in de regio Amsterdam te maken gehad met geweld. Dat is volstrekt onacceptabel en onbegrijpelijk. Ik hoop dat de daders snel en streng gestraft worden." Overigens zijn hulpverleners en medewerkers van de gemeente in Diemen niet geconfronteerd met geweld.

Tuinhuisje
Tijdens de jaarwisseling werd tevens een tuinhuisje op het studentencomplex aan de Rode Kruislaan met behulp van vuurwerk opgeblazen. De bewonersvereniging van het studentencomplex gebruikt het tuinhuisje vooral als opslagruimte voor spullen die tijdens activiteiten gebruikt worden. De daders zijn nog niet gevonden.

Bij het het landelijke meldpunt meldpuntvuurwerkoverlast.nl. zijn rond de jaarwisseling 56 klachten uit Diemen over overlast van vuurwerk binnengekomen. Het gaat vooral om klachten van harde knallen, te vroeg afgestoken vuurwerk en onveilige situaties op straat. De meeste klachten kwamen van bewoners in het centrum, daar waren 43 meldingen, uit Diemen-Noord werd 13 maal overlast gemeld.

Lees verder op pagina 5.