Bezoek van wethouder Lex Scholten voor het echtpaar Jewan.
Bezoek van wethouder Lex Scholten voor het echtpaar Jewan. Foto: Jan Ronday

Briljanten huwelijksdag
voor echtpaar Jewan

DIEMEN - Een bijzondere huwelijksverjaardag: De heer en mevrouw Jewan-Ragghoe waren dinsdag 27 december 65 jaar getrouwd.

Wethouder Lex Scholten ging bij het echtpaar op bezoek om hen met hun briljanten huwelijksjubileum te feliciteren. Tot vreugde van meneer (87) en mevrouw (82) Jewan. Zij lezen het DiemerNieuws iedere week en vinden het erg leuk dat ze er nu zelf een keer in zullen staan.

De bruiloft was 65 jaar geleden in Paramaribo in Suriname. Dat het echtpaar zo vlak na kerst trouwde was omdat meneer Jewan les gaf in het district Nickerie en het een lange reis was naar de stad. Dat moest dan wel in de kerstvakantie, zodat hij niet gemist zou worden op school. Het echtpaar kreeg zes kinderen, drie jongens en drie meisjes.

Het hele gezin kwam in 1971 naar Nederland en vestigde zich na vier dagen in Diemen. Het plan was voor één jaar buitenlands verlof, maar omdat de situatie in Suriname steeds instabieler werd, is de familie altijd in Diemen blijven wonen.

Meneer Jewan gaf in Suriname eerst les op de basisschool. Na een opleiding ging hij biologie, natuurkunde en Engels geven op de Mulo. Dochter Joyce en één van haar broers en twee zussen hebben er nog les gehad van hun vader. Elke dag werden de kinderen met de taxi naar school gebracht. Dat klinkt luxer dan het is, hun oom had taxibedrijf en bracht de kinderen samen met zijn eigen dochters. In Nederland ging meneer Jewan les geven op de Nassau Mavo in Amsterdam. Ook daar gaf hij les aan zijn eigen kinderen.

Het briljanten huwelijksfeest werd thuis gevierd met veel heerlijke hapjes en taart bij het echtpaar thuis. Met de zes kinderen en aanhang, zeven kleinkinderen en het eerste achterkleinkind van zes maanden oud.