IJszwemmer Fergil Hesterman in actie.
IJszwemmer Fergil Hesterman in actie.

Fergil Hesterman favoriet voor WK

DIEMEN - Zwemmer Fergil Hesterman (23) uit Diemen doet op vrijdag 6 januari mee aan het wereldkampioenschap ijszwemmen op de afstand van 1 kilometer. Hesterman is een van de favorieten en hoopt de mondiale titel op zijn naam te schrijven. Het WK vindt plaats in de Wohrsee in Burghausen in Zuid-Duitsland.

Fergil was in het verleden actief als zwemmer op de lange afstand en dan vooral in open water. In 2010 won hij het Nederlands Kampioenschap op de 10 kilometer in open water. Een jaar later werd hij tijdens de nationale titelstrijd derde op dezelfde afstand. In 2011 werd hij tweede tijdens het Nederlands kampioenschap marathon zwemmen op de 22 kilometer. "Ik ben mij in september van 2015 gaan toeleggen op ijszwemmen. Ik had dat jaar een slecht zomerseizoen gezwommen doordat ik een hersenschudding had opgelopen. Hierna zocht ik een nieuwe uitdaging."

Fergil werd in 2016 Nederlands kampioen ijszwemmen op de ijsmijl en won tijdens de eerste Ice Cup van het seizoen in 2016 in de Wohrsee in Burghausen zowel de 1000 als de 500 meter. Op de 1000 meter zwom hij in water met een temperatuur van 3,8 graden naar een nieuw Nederlands record in een tijd van 12:40.00.

Fergil is op 3 januari naar Burghausen vertrokken om zich voor te bereiden om de wereldtitelstrijd op de kilometer. "De Wohrsee is een meer. In het meer is een zwembad van 25 meter aangelegd waarin de wedstrijden van het WK worden gezwommen. De temperatuur van het water zal tijdens de wedstrijden onder de vijf graden zijn. Wij mogen alleen een zwembroek dragen en hebben geen beschermende kleding aan. Een van de uitdagingen van ijszwemmen is om de kou te weerstaan." De grootste concurrent van Fergil is de Duitser Christof Wandratsch die vrijdag een thuiswedstrijd zwemt. Fergil geeft aan dat Christof Wandratsch en hij nauwelijks voor elkaar onderdoen. De zwemmer uit Diemen denkt dan ook een goede kans te maken om vrijdag als wereldkampioen uit het water van het zwembad te stappen. Fergil Hesterman werd in de herfst van 2016 gekozen als Sportman van het jaar van Diemen. Deze verkiezing vond plaats tijdens het festival Kunst in Sport in Theater De Omval.