Jan Kwekkeboom (links) en Jelmer Kruyt trekken voortaan samen op. Erik Pieter Vlaanderen zal zich bij hen voegen.
Jan Kwekkeboom (links) en Jelmer Kruyt trekken voortaan samen op. Erik Pieter Vlaanderen zal zich bij hen voegen. Foto: Bob Awick

Nieuwe politieke partij in de raad: Goois Democratisch Platform

Hoe denken inwoners over raadsvoorstellen? Welke ideeën leven er? De GDP wil eerst de achterban raadplegen voor er standpunten ingenomen worden.

GOOISE MEREN Raadsleden Jelmer Kruyt (ex-VVD), Jan Kwekkeboom (ex-GOP) en Erik-Pieter Vlaanderen (ex-VVD) beginnen hun nieuwe partij per direct met drie zetels. De ambities zijn hoog: ze willen graag in het college, "want," zo zegt Kwekkeboom, "als je je idealen wilt verwezenlijken moet je in het college zitten."

Kruyt: "Goois Democratisch Platform moet hét antwoord gaan vormen op de steeds grotere behoefte onder inwoners en ondernemers om meer en beter betrokken te worden bij de lokale politiek." Hij legt uit hoe het werkt: "Centraal binnen de partij staat democratie. Een vernieuwende aanpak waarbij burgerparticipatie via ons digitaal platform en bijeenkomsten centraal staat. Bewoners mogen hun mening geven over raadsvoorstellen. De resultaten daarvan bepalen in belangrijke mate het standpunt van de partij. Een benadering waarbij volksvertegenwoordigers weer het volk in plaats van zichzelf of hun partij vertegenwoordigen. Met dit uitgangspunt gaat de partij in zekere zin terug naar de democratie zoals die ooit bedoeld was."

De gemeente doet toch al aan burgerparticipatie? Aan het rondsturen van stellingen via Gooise Meren Spreekt?
Kwekkeboom: "Die tool wordt nauwelijks gebruikt. De vragen zijn van een hoog abstract niveau en gaan niet over raadsvoorstellen. Dat gaan wij wel doen. Welke kwestie speelt er? Wat zijn de keuzes en de gevolgen? De mensen kunnen met één klik hun voorkeur aangeven. Het doel is de kloof te dichten tussen politiek en burgers. Ik zie bijvoorbeeld regelmatig dat er met input vanuit betrokkenen bij een gemeentelijke bijeenkomst niets gebeurt. Het gevolg is dat de mensen zich niet serieus genomen voelen. Maar ik zie bijvoorbeeld ook dat de helft van de betrokkenen niet wordt uitgenodigd door de gemeente als er iets in hun buurt speelt. Dat soort taferelen draagt bij aan de kloof. Ik noem even het voorbeeld van de Emmaschool in Bussum. Die school wilde verbouwen, de buurt was het niet eens met de plannen. Iedereen zag aankomen dat er doorgeprocedeerd zou worden omdat niemand tevreden was. Je had daar veel beter en eerder een compromis kunnen sluiten."

Waarom is de mening van bewoners zo belangrijk? Hebben jullie geen standpunten?
Kruyt: "Vanuit de raad in Naarden waren we al een heel eind op weg met burgerparticipatie. Maar ik heb altijd gedacht: daar kun je zo veel meer mee.Op facebook heb ik al meerdere 'polls' geplaatst, wat veel reacties opleverde. Daar werd door andere partijen in het begin wat lacherig over gedaan, maar dat is altijd zo met vernieuwing. Als ik een discussie voer wil ik weten hoe mijn achterban erover denkt. Als ik weet hoe de kaarten liggen, ben ik in het voordeel. En dat moet in een vroeg stadium. Natuurlijk komen wij met een beknopt verkiezingsprogramma. Maar ook dat leggen wij voor aan de inwoners van Gooise Meren."

Jullie drijven dan geheel op de stemmen online? Heb je geen eigen visie?
Kruyt: "We beginnen met een voorlopig standpunt. Maar bij ieder raadsvoorstel willen wij de mening peilen. We willen hier niet in doorslaan en maken dus wel altijd zelf de eindbalans op. We hopen op veel stemmers zodat we een reële kijk op de zaak hebben. Het moet gewoon een laagdrempelige manier worden om je mening te geven of om zelf een initiatief te presenteren. We willen met de inwoners praten en niet over ze."

Worden ouderen nog gehoord?
Kwekkeboom: "Natuurlijk is de website niet onze enige bron. Ik laat regelmatig mijn neus zien op allerlei plekken. Ook mijn achterban die ik heb opgebouwd via de Gooise Ouderen Partij weet mij heel goed te vinden. We zullen ook fysieke bijeenkomsten plannen, bijvoorbeeld in de Palmpit, de bibliotheek of in zorgcentra. Daar ligt de drempel ook lager dan wanneer iedereen naar het gemeentehuis moet komen. En we gaan naar de mensen toe."

'We willen met de inwoners praten en niet over ze'

Waarom kiezen jullie voor elkaar?
Kuyt en Kwekkeboom: "We vinden elkaar in hoe wij willen dat iedereen binnen Gooise Meren wordt bereikt. We koppelen ons netwerk, ervaring en kennis van zaken." Erik Pieter Vlaanderen vult aan: "We hopen samen iets te bereiken. We streven naar een verdubbeling van de zetels van drie naar zes stuks. Ik ben een echte volksvertegenwoordiger die luistert naar de kiezers. Jan is een goede vent die veel weet van het sociaal domein. En Jelmer, ook ondernemer en voormalig fractievoorzitter van de VVD, had mijn politieke zoon kunnen zijn."

Meedenken kan via www.gooisdemocratischplatform.nl