Amsterdam tegen Gooise Meren. De raad van Weesp staat voor een lastige keuze.
Amsterdam tegen Gooise Meren. De raad van Weesp staat voor een lastige keuze. Foto: André Verheul

Kiest Weesp voor Gooise Meren?
Of toch voor Amsterdam?

Waarom zou Weesp samen moeten gaan met Gooise Meren? En waarom met Amsterdam? Ten overstaan van een paar honderd Weespers werden de bestuurlijke liefdesverklaringen gegeven.

WEESP Halverwege de avond waarop Amsterdam en Gooise Meren de liefde verklaren aan Weesp, staat de heer Koerselman op en richt het woord tot burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. "Zes jaar geleden smeekten wij opgenomen te worden in Gooise Meren, toen werd Weesp afgeserveerd. Waarom zouden we u nu wel moeten geloven?" Groot applaus van de Weespers. De burgemeester toont begrip, maar legt uit dat de situatie in zijn gemeente en de mensen die er aan het roer staan nu echt anders zijn. Weer groot applaus.

Die weigering in 2012 zit dus nog diep, uit het tweede applaus blijkt ook vergevingsgezindheid. Wat dat betreft was het bijna spectaculair om te zien hoe Amsterdam en Gooise Meren woensdagavond om de hand van Weesp dongen. Weesp, het afdankertje van 2012, is anno 2017 een gewilde bruid.
Waarom wil Amsterdam Weesp er eigenlijk bij hebben?, vroeg Arnest Mostert namens het Weesper Toekomstpanel. Om de diversiteit, het groene karakter en de historische waarde, somde Van der Burg op. Voor Gooise Meren speelt nog een ander groot belang: het behoud van Weesp voor de Regio Gooi en Vechtstreek. "Als Weesp de regio zou verlaten, betekent dat een enorme aderlating", gaf Ter Heegde ruiterlijk toe.
Zowel Ter Heegde als Van der Burg schetste een mooie toekomst voor de Weespers. Ter Heegde zette Gooise Meren neer als een jonge en moderne gemeente waarbinnen de oorspronkelijke kernen (Muiden, Bussum en Naarden) duidelijk herkenbaar zijn. "Gooise Meren is voor de organisatie en administratie, maar het zijn Muiden, Naarden en Bussum die de gemeente maken. Die zijn na de fusie in hun kracht gebleven. Daar kan Weesp ook op rekenen."
Van der Burg zette daar de spierballen van Amsterdam tegenover: de laagste belastingen, de ruimste voorzieningen, de meeste invloed en doorzettingskracht. "Maar Amsterdam is ook Ransdorp, Durgerdam en Driemond: klein en landelijk. Daar zijn we retetrots op", zei Van der Burg.
Ter Heegde kreeg vragen over het cultuurbeleid en het gemeenteloket. Met andere woorden: gaan het theater en het stadhuis dicht na een fusie met Gooise Meren? Dat eerste zeker niet, verzekerde Ter Heegde. "De identiteit van Weesp zit voor een groot deel in cultuur. Ons beleid is erop gericht om het voorzieningenniveau in alle kernen te koesteren." Over een gemeenteloket was hij minder duidelijk. "Daar moeten we naar kijken."
Amsterdam belooft een gemeenteloket in Weesp open te houden. Ondanks dat gemeenteloket werd steeds duidelijker dat een samengaan met Amsterdam de meeste veranderingen met zich meebrengt. "Een fusie met Amsterdam is gedoe", sprak Ter Heegde en wees op de ontvlechting van samenwerkingsverbanden in de regio waar Weesp nu al van geniet én aan bijdraagt, vooral op het gebied van zorgvoorzieningen.

Van der Burg was de avond terughoudend begonnen ("Gooise Meren is ook een mooie gemeente"), maar kwam hier op stoom. "Als je de bestaande structuren wil behouden, kies dan voor Gooise Meren. Maar wil je voorzieningen, dan win ik.
Voor Ter Heegde het sein om de mouwen op te stropen. "Wij scoren met zorg bovengemiddeld en durven de vergelijking wel aan. Onze inwoners zijn tevreden." Op economisch gebied, eveneens onvergelijkbare grootheden, scoorde hij een punt. "In de winkelstraten hebben we in Bussum dezelfde problematiek als in Weesp. Daar hebben we nu een citymanager en een ondernemersfonds en ik moet zeggen dat we het nu in Bussum heel aardig doen."
De grootste troef van Gooise Meren is en blijft de democratische vertegenwoordiging. Ter Heegde rekende voor dat in Gooise Meren 8 van de 33 raadszetels voor Weespers zullen zijn. Dat is natuurlijk veel te kort door de bocht. Het aantal Weespers in de raad zal alles tussen 0 en 35 kunnen zijn (zo veel zetels zijn er bij meer dan 70.000 inwoners) en hangt af van hoeveel Weesper kandidaten zich bij hun partijen weten op te werken naar verkiesbare plaatsen en hoe de verkiezingsuitslag is. Lokale partijen hebben in de raad van Amsterdam geen kans, gaf Van der Burg toe. "Maar voor landelijke partijen geldt in Amsterdam net zo goed: als je maar hoog genoeg op de kieslijst komt", zo verwees hij naar Laetitia Griffith, die als inwoner van het piepkleine Driemond raadslid en wethouder van Amsterdam werd.
Toch blijft er aan Gooise kant een belangrijk los eindje: is een fusie met Gooise Meren een opstap naar een grote Gooistad? Volgens Ter Heegde is de Gooi en Vechtstad de komende jaren niet aan de orde.
De locoburgemeester van Amsterdam kreeg de meeste vragen en was dus het meest aan het woord. Over het algemeen kwam hij wat losser over, toonde iets meer bravoure. Ter Heegde bleef de keurige Gooise bestuurder en scoorde met zijn iets meer bescheiden opstelling net zo goed punten in de zaal.
Na afloop vroeg de debatleider naar de voorkeur van de aanwezigen. De opgestoken handen werden niet geteld, maar laten we het houden op fiftyfifty.