Gerrit Gortzak verwacht niet dat zijn haven na dit seizoen leegstroomt.
Gerrit Gortzak verwacht niet dat zijn haven na dit seizoen leegstroomt. Foto: yvette de vries

Jachthaven Naarden ziet weelderige groei Fonteinkruid met lede ogen aan

GOOISE MEREN "Snoeien is groeien", aldus Erik Baart, havenmeester van Jachthaven Stichting Muiden. En dat is volgens hem dus niet de oplossing voor het oprukkende fonteinkruid in het Naardermeer, IJmeer en Markermeer.

Watersporters hebben er in toenemende mate last van en de laatste jaren lijkt het alleen maar erger te worden. Watersporters klagen, de HISWA bemoeide zich er dit jaar al mee en Baart vreest dat het aantal passanten dat hun haven aandoet volgend jaar flink minder zal worden. "We hebben 42 vaste ligplaatsen, daar maak ik me niet zo veel zorgen over, maar passanten zullen eerder beslissen om Muiden links te laten liggen." Baart vertelt dat hij die geluiden dit seizoen al oppikte.

Het fonteinkruid groeit welig, vooral in de maanden juni en juli. Het draait zich rondom de schroef en roerbladen van boten en als je pech hebt moet je het water in om het te verwijderen. "Je boot loopt gewoon vast", aldus Baart. Even verderop in Naarden maakt Gerrit Gortzak zich ook zorgen, maar hij verwacht niet dat zijn haven na dit seizoen leegstroomt. "Voor een aantal mensen is dat inderdaad aan de orde, de weerstand neemt toe, maar het gaat nu nog maar om een paar boten." Het gaat dan om een fractie van de 1200 ligplaatsen en ook over de passanten maakt Gortzak zich nu nog niet zo'n zorgen. Wel zijn ze twee jaar geleden gestopt met het trainen in kleine zeilbootjes vanwege de waterplanten. "Het werd te gevaarlijk. De roei- en zeilverenigingen waren ook constant bezig om de boeien te verleggen naar plekken waar geen fonteinkruid was." Hij constateert dus wel een toename van het probleem; volgens hem wordt het tijd dat Rijkswaterstaat haar verantwoordelijkheid neemt. "Die houden nu enkel de vaargeul vrij." Gortzak is bestuurslid van de Stichting Maaien Waterplanten Randmeren. "Het probleem is eigenlijk ontstaan door de verbetering van de waterkwaliteit. Vroeger hadden we veel last van blauwalg, dat is aangepakt, maar het doorgeschoten effect is de groei van de waterplanten." Volgens hem was het ecologische systeem in de jaren zeventig al verstoord. Toen kreeg één soort, de algen, de overhand. Toen de brasem (vis), maar die is eruit gevangen. En nu dus het fonteinkruid. Even dacht Gortzak dat het dit jaar leek mee te vallen. "In juni waren er minder waterplanten dan vorig jaar, maar daarna explodeerde het."
Volgens Gortzak kun je het met een goed maailbeleid wel degelijk beheersbaar houden. "Je kunt de groei afremmen door extra te maaien buiten de nu aangewezen periode." Maar ook stoppen met het bevissen van brasem zal volgens hem ook al helpen. Brasem woelt de grond om waardoor er minder waterplanten groeien. "Het water is al helder genoeg", stelt hij.